Ексклюзиви
четвер, 29 березня 2012 14:45

"Це жахливе місце!" - перші підкорювачі Південного полюсу
21

Роберт Фолкон Скотт
Фото: Фото Г. Понтінга
Барк «Терра Нова»
«Терра Нова» в експедиції Скотта у грудні 1910 року
Лоуренс Оутс в конюшні на борту «Терра Нови»
У британців, були вовняні костюми і ветровки, які вони надягали, коли тягли сани. Щоб вижити, цього було мало. Роберт Фалкон Скотт у центрі.

29 березня 1912 року керівник полярної експедиції Роберт Фолкон Скотт зробив останній запис у своєму щоденнику.

Капітан записав: "Кожен день ми збиралися вирушити до складу, до якого залишилося 11 миль, але за наметом не вгамовується хуртовина. Не думаю, щоб ми могли тепер сподіватися на краще. Будемо терпіти до кінця, але ми слабшаємо, і смерть, звичайно, близька. Шкода, але не думаю, що зможу писати ще. Заради Бога, не залиште наших близьких!".

У похід вирушило дев'ять людей, з них, після обстеження берегів материка, до полюсу пішло семеро.

У березні 1912 р. Команда Скотта підкорила Південний полюс другим після норвежця Руаля Амундсена. Повертаючись, всі учасники експедиції загинули від голоду та виснаження. Вірогідно, це сталося 29 або 30 березня, коли було зроблено останній запис у щоденнику.

Другий антарктичний похід Скотта почався 1910 року. Його основною метою були наукові дослідження й обстеження берегів. Однак, Роберт Скотт сподівався підкорити Південний полюс, ставши першим мореплавцем, хто відвідає "пуп Землі".

Проте, у цьому команда британців мала конкурента — норвезького капітана Руаля Амундсена. Корабель Скотта "Терра Нова" прибув до берегів Антарктиди приблизно одночасно з "Фрамом" Амундсена. Команди йшли різними шляхами.

Команда Скотта прийшла до Південного полюсу 18 січня 1912 року, на 35 днів пізніше за Амудсена. Перед тим, побачивши сліди експедиції суперників, Скотт записав у щоденнику: "Збулися наші найгірші побоювання. Все зрозуміло, як на долоні: норвежці нас випередили! Вони першими досягли полюса. Жахливе розчарування! Мені боляче за моїх вірних товаришів. Кінець всім нашим мріям. Сумним буде повернення".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відшукали єдиний знімок перших людей на Південному полюсі (ФОТО)

Збереглося фото британців на Південному полюсі та у хатині, залишеній Амундсеном - "Пульхеймі".

Скотт занотував: "Ми спорудили гурій, поставили наш бідний ображений англійський прапор і сфотографували себе. На такому морозі зробити все це було нелегко".

На шляху назад всі члени британської експедиції до Південного полюсу загинули від виснаження й обмороження. Протягом усього походу Скотт занотовував свої враження.

Зокрема, він писав: "Великий Бог! Це страшне місце, а нам і без того жахливо усвідомлювати, що праця наша не увінчалися завоюванням першості. Звичайно, прийти сюди теж щось та значить, а вітер завтра може стати нашим другом! Тепер - ривок додому і відчайдушна боротьба за право доставити звістку першими. Не знаю, чи витримаємо ми?"

Довго точилися суперечки щодо причин загибелі експедиції Скотта. Її часто порівнювали з тактикою й оснащенням успішного походу норвежців. Сьогодні, окрім дуже важких погодних умов, причинами загибелі британців вважають використання коней, а не собак, невдало вибраний одяг та вживання морфію для зняття болю й стресу.

Зараз ви читаєте новину «"Це жахливе місце!" - перші підкорювачі Південного полюсу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути