субота, 09 грудня 2023 12:15

Британські війська взяли під контроль Єрусалим

Британські війська взяли під контроль Єрусалим
Едмунд Алленбі встановив у Єрусалимі воєнний стан Фото: Бібліотека Конгресу Сполучених Штатів

Британські війська під командуванням генерала Едмунда Елленбі 9 грудня 1917-го розбили об'єднані німецько-турецькі сили і зайняли Єрусалим. З поваги до міста він увійшов до нього пішки, а не верхи на коні.

Тривала Перша світова війна. Між об'єднаними силами Німецької та Османської імперій з одного боку, та об'єднаних сил Британської імперії з іншого точилася битва за Єрусулим. Єгипетський експедиційний корпус очолив командир британських військ Едмунд Алленбі. Англійцям завдали туркам багато поразок, просувалися до Єрусалиму. Битва мала відбутися біля міста або в ньому самому. 9 грудня після невдалої турецької контратаки, місто повністю перейшло під контроль англійців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стіну плачу Ізраїль захопив на другий день війни

Едмунд Алленбі став першим християнином, що оволодів Єрусалимом за декілька століть. Командир планував в'їхати у Єрусалим верхи на коні. З поваги до міста як до релігійної столиці, він увійшов до нього пішки. Він встановив у місті воєнний стан і розмістив охорону святих місць мусульман, юдеїв та християн.

7 червня 1967 року в ході "Шестиденної війни" ізраїльтяни захопили Стіну плачу у Східному Єрусалимі. Внаслідок того збройного конфлікту Ізраїль за шість днів переміг армії сусідніх держав, а під його контроль перейшли Західний берег ріки Йордан, Голанські висоти і Східний Єрусалим.

Зараз ви читаєте новину «Британські війська взяли під контроль Єрусалим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі