вівторок, 09 серпня 2022 07:05

Атомні бомби знищили два міста

Атомні бомби знищили два міста
Після вибуху в Наґасакі вбито і пропало безвісти понад 73 тис. осіб, від опромінення та поранень померло ще 35 тис. осіб. Фото: Army Signal Corps photographer LT. Stephen E. Korpanty

Через три дні після атомного бомбардування Хіросіми 9 серпня 1945-го США скинули другу атомну бомбу "Товстун" на японське місто Наґасакі.

1944-го США почали підготовку до атомного бомбардування. На авіаційному заводі в штаті Небраска замовили 15 важких бомбардувальників В-29 зі зміненою конструкцією. Літаки могли злітати на висоту 12 км і були недосяжними для японської авіації. Для атомних бомб "Малюк" та "Товстун" вибрали чотири цілі: міста Хіросіма, Наґасакі, Кокура та Нііґата.

Спочатку атакували Хіросіму. 6 серпня бомбардувальник B-29 "Енола Гей" скинув уранову бомбу "Малюк". Від вибуху загинули від 70 до 100 тис. людей. Від міста залишилися самі руїни. Екіпаж американського літака-носія 9 серпня об 11:02 скинув атомну бомбу "Fat Man" масою 4,5 т на японське місто Наґасакі. Бомба вибухнула високо над промисловою долиною, між сталеливарними й збройними виробництвами та торпедним заводом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Випробували найпотужнішу у світі зброю

Місто Наґасакі мало важливе військове значення через безліч суднобудівних, збройних і сталеливарних заводів. Загинули і пропали безвісти понад 73 тис. осіб, пізніше від опромінення та поранень померли ще 35 тис. осіб.

Понад 50% постраждалих отримали опіки, до 30% постраждали від ударної хвилі, 20% зазнали дії радіації. Пожежі знищили більшу частину житлових будівель. Будинки освітило так, ніби загорілися сотні сонць, людей оглушив гуркіт. Ударна й теплова хвилі руйнували бетонні та спалювали дерев'яні житла.

Японія капітулювала у вересні.

У гавані Токіо на борту американського лайнера 2 вересня 1945-го о 9:00 підписали Акт про капітуляцію Японії. Після 20-хвилинної процедури закінчилася Друга світова війна.

Акт про капітуляцію підписав міністр закордонних справ Японії Мамору Шігеміцу від уряду країни, генерал Йошихіро Умезу від збройних сил і верховний головнокомандуючий союзних військ Макартур. За Радянський Союз документ на борту лінкора Міссурі підписав генерал-полковник Кузьма Дерев'янко – українець за походженням.

Зараз ви читаєте новину «Атомні бомби знищили два міста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі