середа, 02 вересня 2020 09:21

Українець підписав Акт про капітуляцію Японії

Українець підписав Акт про капітуляцію Японії
Міністр закордонних справ Японії Мамору Сігеміцу підписує Акт про капітуляцію Японії. Фото Army Signal Corps photographer LT. Stephen E. Korpanty

У гавані Токіо на борту американського лайнера 2 вересня 1945-го о 9:00 підписали Акт про капітуляцію Японії. Після 20-хвилинної процедури закінчилася Друга світова війна.

Перед тим імператор оголосив, що для країни мир кращий за її руйнацію і доручив уряду підготувати текст заяви про капітуляцію. Для офіційної процедури підписання Акту про капітуляцію американський президент Гаррі Трумен обрав лінкор "Міссурі", що брав активну участь у боях в Тихому океані і носив ім'я його рідного штату. Дату підписання було призначено на 2 вересня, щоб до Токіо могли вчасно прибути представники всіх країн антияпонської коаліції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вибух атомної бомби оглушив людей

Акт про капітуляцію підписав міністр закордонних справ Японії Мамору Шігеміцу від уряду країни, генерал Йошихіро Умезу від збройних сил і верховний головнокомандуючий союзних військ Макартур.

За Радянський Союз документ на борту лінкора Міссурі підписав генерал-полковник Кузьма Дерев'янко - українець за походженням. Свої підписи на документі поставили представники США, Китаю, Британії, Австралії, Канади, Франції, Нідерландів і Нової Зеландії.

Екіпаж американського літака-носія 9 серпня 1945-го в 11:02 скинув атомну бомбу "Fat Man" - "Товстун", масою 4,5 т на японське місто Нагасакі. Бомба вибухнула високо над промисловою долиною, між сталеливарними і збройними виробництвами та торпедним заводом.

Зараз ви читаєте новину «Українець підписав Акт про капітуляцію Японії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі