понеділок, 04 листопада 2019 08:20

Американці провалили дві операції зі звільнення заручників

Американці провалили дві операції зі звільнення заручників
Студенти захопили американських працівників посольства. Фото: wikipedia

90 американських працівників посольства США в Тегерані 4 листопада 1979-го захопили іранські студенти із організації "Мусульманські студенти - послідовники шляху Імама". Їх тримали в ув'язненні 444 дні.

На початку 60-х США і Британія вимагали від шаха Ірану Мохаммеда Реза Пахлаві реформ. Уряд йде на поступки – ухвалює новий закон, який регулює сімейні відносини. Релігійна частина населення сприймає ліберальні реформи як спробу Заходу викорінити перську культуру та її цінності. Армія переходить на бік народу. Реза Пехлаві втікає нібито на лікування у США. Лідер революціонерів – 79-річний аятола Рухолла Мусаві Хомейні взяв курс на перетворення країни на ісламську державу. Його підтримують радикальні студенти. Домовляються пікетувати посольство США, аби привернути увагу до подій в Ірані.

О 6:30 посольство США в Тегерані оточує два десятки студентів із місцевих вузів. Мітингуючі заходять всередину. Охоронці не хочуть стріляти у беззбройну молодь. Студенти оголошують всіх, хто перебуває на території посольства, заручниками. За їхнє звільнення вимагають видачі колишнього шаха, котрий перебував у США на лікуванні. Хочуть його судити в Ірані.

6 заручників утекли того ж дня, стільки ж переховується у сусідньому посольстві Швеції. Ще 6 американських дипломатів зобразили канадську знімальну групу, отримали фальшиві документи і вилетіли із країни. Президент США Джиммі Картер оголошує про початок операції зі звільнення заручників. Накладає заборону на імпорт нафтопродуктів в Іран та арештовує $8 млрд уряду Ірану, які зберігались в американських банках. Через 2 тижні Хомейні звільнив заручників-неамериканців, усіх жінок і темношкірих. У полоні лишилися 52 бранці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Камікадзе японці возвеличували як богів

В обох країнах щодня проходили заворушення. Усередині літа 1980-го заручників перевели в тюрму в Тегерані, щоб спростити процедуру їхньої охорону. Їх відвідали кілька послів і дипломатів інших країн. Американці двічі спробували силою звільнити заручників. Обидва рази – невдало. 24 квітня 1980-го почалася надсекретна операція "Орлиний кіготь". Друга операція мала назву "Жарт, яка заслуговує довіри".

Коли помер шах Реза Пехлаві, Іран відмовився від всіх своїх попередніх вимог і попросив просто $24 млрд за звільнення 52 полонених. Поступово суму зменшили до $8 млрд. Заручники, які провели у полоні 444 дні, були звільнені. Колишнє приміщення посольства США у Тегерані тривалий час використовувалось урядом як музей революції. Іран втратив міжнародну підтримку і головного союзника – США. За рік у країні почалась ірано-іракська війна.

У битві в затоці Лейте 25 жовтня 1944-го японці вперше застосували проти американського флоту пілотів-камікадзе. Загін смертників атакував американське авіаносне з'єднання. Японці потопили один і вивели з ладу 6 авіаносців, втративши 17 літаків.

Зараз ви читаєте новину «Американці провалили дві операції зі звільнення заручників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі