пʼятниця, 25 жовтня 2019 08:20

Камікадзе японці возвеличували як богів

Камікадзе японці возвеличували як богів
17-річний японський капрал Юкіо Аракі із іншими військовими льотчиками грається із цуценям напередодні вильоту. Фото: Shinbu_1945

У битві в затоці Лейте 25 жовтня 1944 року японці вперше застосували проти американського флоту пілотів-камікадзе. Загін смертників атакував американське авіаносне з'єднання, японці потопили один і вивели з ладу шість авіаносців, втративши 17 літаків.

Японія захопила Філіппіни в 1942 році. Протягом літа 1944-го літаки США здійснили кілька успішних операцій по захопленні островів. Підготовчі операції для вторгнення на Лейте почалися на світанку 17 жовтня. Командування Імперського флоту Японії розробило план знищення ВМС США. Літаки та кораблі союзників вийшли на перехоплення. За шість днів почалась найбільша морська битва в історії людства - три хвилі японської авіації по 50-60 літаків у кожній почали атаку на американський флот.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Німці врятували пасажирів торпедованого корабля

Загін камікадзе сформували 20 жовтня 1944 року із пілотів-смертників від 16 років. Їхнім завданням було ціною власного життя скинути бомби або пошкодити літаками ворожі кораблі. Усього підготували 3912 пілотів-камікадзе. Добровольців було в три рази більше, ніж літаків. Камікадзе звеличували як героїв, їх поминали у святилищах як богів-камі, їхні рідні відразу ж ставали найшанованішими людьми у своєму місті чи селищі.

Перед вильотом камікадзе присвоювався ранг офіцера. З ним прощалися у старовинний самурайський спосіб з розпиттям чарки саке і зав'язуванням білосніжної пов'язки хатімакі на чолі. Під час Другої світової камікадзе потопили 70 кораблів і суден, ще близько 400 отримали пошкодження. Загинуло більше 5000 військовослужбовців, стільки було поранено.

У Південній Атлантиці німецькі підводні човни торпедували англійський транспортний корабель "Лаконія" 12 вересня 1942 року.

Зараз ви читаєте новину «Камікадзе японці возвеличували як богів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі