вівторок, 24 травня 2016 13:50

5 міфів про Кирила та Мефодія

5 міфів про Кирила та Мефодія

24 травня – день пам'яті святих рівноапостольних Мефодія і Кирила

Depo.Ua пропонує розвіяти міфи пов'язані з "творцями" кириличного письма.

Міф перший. Кирило і Мефодій створили кирилицю.

Дехто взагалі вважає, що кирилицю названо на честь Кирила. Насправді кирилицю більш-менш у знайомому для нас вигляді створив Климент Охридський. Він був один із семи відомих учнів Кирила й Мефодія.

Кирило й Мефодій створили глаголицю. Однак зовні мало чим нагадує кирилицю. Вважають, що до глаголиці у слов'ян не було писемності, тобто не існувало літер на позначення звуків їхньої мови. Кирило й Мефодій вичленували ці звуки і придумали для них позначки на письмі.

Міф другий. Імена Кирило і Мефодій

Насправді святих у миру звали Костянтин і Михайло. Не всі знають, що Кирило і Мефодій брати.

Міф третій. Кирило й Мефодій походили з Болгарії.

Насправді Кирило і Мефодій греки. Народилися вони у візантійському місті Фесалоніки (Салоніки), яке у слов'янській традиції називали Солунь. Місто було двомовним: довкола нього жило багато слов'янських племен, і, крім грецької, все населення вільно розмовляло на слов'янському солунському діалекті.

Міф четвертий. Кирило і Мефодій - православні святі.

Насправді Кирила і Мефодія однаково вшановують у православ'ї та католицизмі. Брати кілька років проповідували християнство в Моравії слов'янською мовою.

Міф п'ятий. Кирило й Мефодій створили азбуку 24 травня.

Насправді цю дату придумав Священний синод Російської православної церкви. Римська церква оголосила 1863-й роком слов'янського ювілею. Тоді ж таки Синод постановив ушановувати обох святих щороку 11 травня (за юліанським календарем) "в память совершения тысящелетия от первоначального освящения нашего отечественного языка Евангелием и верою Христовою". Причину вибору дати в синодальній постанові не пояснено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Двомовність гальмує декомунізацію

Зараз ви читаєте новину «5 міфів про Кирила та Мефодія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua