пʼятниця, 30 квітня 2010 08:53

Після заборони фільму Юрій Іллєнко пив

45 років тому режисер Юрій Іллєнко, 73 роки, зняв перший фільм "Криниця для спраглих". Герой стрічки, дід Левко, розуміє, що залишився один у збезлюднілому селі. Єдина можливість зібрати дітей — дати телеграму про свою смерть. На "похорон" приїхали всі — крім сина, який випробовував у цей час літак і загинув.

— Це була моя дипломна робота, — розповідає Юрій Іллєнко. — На вищих сценарних курсах Іван Драч передав мені розлогу кіноповість. Сценарій містив приховану історію про геноцид українського села. Драч її припудрив всякими жартами, щоб цензура не могла докопатися. Я поїхав у Черкаси, де жив мій старий дід. Він сказав: "Юрко, їдь на Чигирин. На 30-му кілометрі повертай праворуч. Село Мельники". У Мельниках хати стояли на кучугурах піску, а городи — на чорній землі. Це було мертве село — забиті шибки, висохлі криниці, старі самотні жінки. По закінченні війни туди чоловіки майже не повернулися. Коли начальники подивилися фільм, секретар партії по ідеології Андрій Данилович Шкаба кричав: "Де вони знайшли піски на Україні?"

У кабінеті багато кінонагород — медалей, статуеток. Скільки, Юрій Герасимович не знає. По зеленому килиму ступає в теплих домашніх капцях. На столі під склом лежить чорно-білий знімок фінального кадру стрічки: дід Левко несе з коренем вирвану яблуню з яблуками.

— На студії мені сказали: "Юрко, ну ти ж розумний хлопець. Знаєш магазин овочевий напроти кіностудії? Скільки там коштують яблука?" — "23 копійки кіло", — відповідаю. — "Для чого ти вирвав цю яблуню? Ти ж міг купити цілу верейку яблук". Вони клеїли із себе дурників. Зрештою сформулювали, що фільм антирадянський. Це вклав їм, як не дивно, Сергій Параджанов, — закидає ноги на стіл. — У Павла Загребельного був день народження. Мене теж запросили. Кажуть, дружина Загребельного і дружина Щербицького були сестри. На свято прийшли всі штабні. Параджанов підняв тост: "Я хочу випити за те, що в Україні нарешті знято геніальний фільм". — "Так! "Тіні забутих предків". — "Ні, "Криниця для спраглих". І додав: "Ну і што, што он антісовєтскій". Параджанов інколи нещадно ставився до своїх колег. Це було в суботу. В неділю КГБ обшманало і опечатало мою монтажну. Забрали все. Але не знали, що копія фільму лишилася в сушильній шафі, де сушили плівку. В сейфі кіностудії ще були негативи. Уранці я прийшов і побачив на монтажній печатку КГБ. Вони все забрали і спалили за кіностудією. Копії, які врятувалися у сушильній шафі, дівчата-монтувальниці закладали собі між ніг під спідниці і проносили через прохідну. Я завіз їх аж у Підмосков"я до батька на дачу. Копія пролежала там у льоху.

Біля дверей висить колаж "Риба, фарширована часом". На фанеру наклеєні годинники, разом вони утворюють рибину. Колаж Іллєнко зробив, коли був прикутий до ліжка після інфаркту. Його пережив у 28 років після заборони фільму.

— Спершу я пив до нестями. Вирішив покінчити з життям, але сказав собі: "Юрко, не роби дурниць. Тобі 28. Ти на одній нозі можеш пістолєтіком 70 разів піднятися. У тебе є розум, талант. Забудь усе, починай із нуля". Я приніс 60 заявок на кіностудію. Її директор Василь Цвіркунов (чоловік поетеси Ліни Костенко. — "ГПУ") зробив так, щоб мені дали зовсім безневинний сюжет — повість Гоголя "Вечір на Івана Купала". Міністр культури Романов просто збожеволів, коли побачив царицю Катерину, яка сидить на члені у Потьомкіна. Він заборонив "Вечір на Івана Купала". Але вердикт був не такий жорсткий, і фільм устиг вийти на телеекрани.

Анна БАЛАКИР



Дмитро Мілютенко помер після зйомок


Виконавець головної ролі в стрічці Дмитро Мілютенко народився 1899 року в сім"ї робітників на Донеччині.

— Актор був худорлявим, мав гострі риси обличчя, проникливий погляд. Через зовнішність йому часто давали негативні ролі, — згадують колеги. — Він говорив, що на сцені доводиться відчувати ненависть глядачів. 1943-го в репертуарі театру ім. Франка з"явилася вистава "Російські люди". Мілютенко грав роль есесівця Роземберга. Якийсь молодий лейтенант у залі вихопив із кобури пістолет і вже хотів стріляти. Його стримали глядачі.

1944 року Дмитро пішов на війну. Очолив фронтову бригаду артистів. Після зйомок "Криниці для спраглих"" помер.

— Він дуже багато працював. Ще й у театрі був завантажений, — каже акторка Лариса Кадочникова, 68 років. — Йому тоді було 65 років.

— Він помер у Ташкенті, коли ми дознімали картину в Узбекистані, — пригадує Іван Драч, 73 роки. — Це був надзвичайно делікатний, інтелігентний чоловік. Нагадував мені мого батька. Ставився до мене приязно. Коли я приїздив на зйомки, нагадував мені, що Іллєнко цього не любить, бо я заважаю роботі.

Похований актор у Києві на Байковому кладовищі, поблизу могили актриси Марії Заньковецької. Вулиця Дмитра Мілютенка на Лісовому масиві в столичному Деснянському районі.




268 тис. крб — витрати на фільм держкомітет УРСР з кінематографії  списав на збитки


22 роки стрічка не виходила на екран


1 год. 8 хв. триває фільм


14 інстанцій 1965-го відвідав режисер, щоб отримати дозвіл на зйомки


10 млн грн коштує останній фільм "Молитва за гетьмана Мазепу""


12 фільмів зняв режисер

Зараз ви читаєте новину «Після заборони фільму Юрій Іллєнко пив». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі