четвер, 27 грудня 2007 15:53

На Гната роблять шинки та ковбаси

31 грудня, понеділок — святителя Модеста, архієпископа Єрусалимського, який прославився відбудовою зруйнованих християнських святинь, у тому числі Храму Гробу Господнього. Упокоївся 634-го на 97-му році життя.

1 січня, вівторок — святого мученика Вонифатія, який жив у ІІІ ст. Він зцілював від пияцтва. Новий рік за новим стилем. В Україні його запровадила Центральна Рада 1918 року. "Якщо січень холодний, то червень буде сухим і спекотним".

2 січня, середа — священномученика Ігнатія Богоносця (І ст.), названого так за велику побожність. За імператора Трояна його було віддано на розтерзання дикими звірами в Колізеї.

На Гната забивали свиней, готували ковбаси, шинки, вудженину до Різдвяних свят.

3 січня, четвер — Петра, митрополита київського — церковного та політичного діяча ХІІІ–ХІV ст. Написав багато ікон. Помер 1326 р.

"Ворони розкаркалися — на мороз, улаштували в небі хоровод — на сніг".

4 січня, п"ятниця — святої великомучениці Анастасії. Усі свої гроші вона роздала вбогим. Маючи дар зцілення, лікувала, допомагала ув"язненим християнам. 304 року прийняла мученицьку смерть на вогні за віру. У народі Настя Узорішительниця — заступниця вагітних жінок. До неї звертаються з молитвами під час пологів.

5 січня, субота — Мучеників Крітських: Феодула, Саторніна, Євпора, Геласія, Євникіана, Зотика, Пампія, Агафопуса, Василіда, Евареста (ІІІ ст.).

Цього дня підмазували піч і стіни, прибирали хату рушниками, вікна прикрашали витинанками з мережаного паперу. Перед іконами вішали фігурки голубів, а до стелі підвішували "павуків", "їжаків" — виплетені з житньої соломи геометричні фігури.

6 січня, неділя — Надвечір"я Різдва Христового, Святвечір. За святковим столом збирається вся родина, щоб протягом року  трималися вкупі. На столі — 12 пісних страв. Із пшениці або ячменю готують кутю, заправлену медом. За народними уявленнями, на Святу вечерю приходять душі померлих предків. Вірили, що цього вечора небеса розкриваються, вода перетворюється на вино, збуваються бажання, можна зрозуміти мову тварин. Колись на Святвечір хрещені батьки відвідували своїх похресників, діти несли вечерю родичам, дівчата — досвітчаній матері. Жінки носили пироги й узвар бабі-повитусі, яка допомагала їм народжувати.

Якщо небо на Святвечір зоряне, то буде гарний урожай; заметіль — бджоли будуть гарно роїтися; іде сніг — буде добра озимина. "Який день Різдва, такий буде й на Петра, як по Різдві, так і по Петрі".

Зараз ви читаєте новину «На Гната роблять шинки та ковбаси ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі