вівторок, 23 жовтня 2007 14:48

Модельєр Крістіан Діор за 10 років продав 100 тисяч суконь

  Крістіан Діор демонструє спідницю з колекції осінь/зима 1953–1954
Крістіан Діор демонструє спідницю з колекції осінь/зима 1953–1954

— На тебе чекає багато випробувань. Ти житимеш у злиднях, але потім завдяки жінкам знову розбагатієш, — напророкувала якось ворожка юному Крістіанові Діору.

У це годі було повірити: його родина була заможною, а вродою він не міг похизуватися. Крістіан часто возився з квітами, шив лялькам сукні,  мріяв навчатися в Академії мистецтв. Та батьки обрали для сина дипломатичну кар"єру. Коли йому виповнилося 18 років, він вступив до Школи політичних наук у Парижі. Але замість лекцій відвідував вернісажі, театри й концерти. І врешті завалив випускні іспити. Зрозумівши, що дипломата із сина не вийде, батько вирішив, що Крістіан відкриє картинну галерею.

І тут почало збуватися пророцтво. Молодший брат Крістіана потрапив до психлікарні. Невдовзі померла мати, а світова фінансова криза розорила батька. Галерею Діор змушений був закрити. Якийсь час він перебивався випадковими заробітками. Траплялося, що йому нічим було платити за житло, і він ночував у друзів. Зрештою, 26-річний Крістіан захворів на туберкульоз.

Та саме в цей час йому запропонували малювати ескізи жіночого одягу. Молодим модельєром зацікавилися відомі Доми моди. Діор вигадує костюми для спектаклів та фільмів. Його ідеї завжди свіжі й оригінальні. Замовлення він виконує вчасно. Найкраще йому вдаються капелюшки, які так любила його мати. Крістіан виривається зі злиднів, віддає борги. Він почувається настільки впевнено, що привселюдно визнає свій гомосексуалізм, замешкавши зі своїм другом Жаком Омбером. Удвох вони подорожують Європою. Начебто все гаразд. Однак 40-річного Крістіана гнітить, що він усе ще перебуває на других ролях.

Його зоряний час настав 12 лютого 1947 року. Того дня у виснаженому війною, голодом і безробіттям Парижі відбувся показ першої колекції Крістіана.

Він представив публіці абсолютно новий жіночий образ: із вузькою талією, підкресленою високим бюстом, округлими, акуратними плечами й повними стегнами. "Нікому невідомий напередодні, Крістіан Діор прокинувся знаменитим", — писав журнал "Eль".

За 10 років він створив імперію моди. Випускає одяг, парфуми, рукавички, сумки, коштовності, взуття, панчохи. Діор продав 100 тис. суконь, витративши на них півтори тисячі кілометрів тканини.

Кар"єра Крістіана Діора була недовгою: 50 років тому, 24 жовтня 1957-го, 52-річний модельєр помер від серцевого нападу.

Зараз ви читаєте новину «Модельєр Крістіан Діор за 10 років продав 100 тисяч суконь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі