пʼятниця, 28 листопада 2008 17:31

Джо Дассен на своєму першому весіллі напився до чортиків

13 грудня 1963-го парижани збиралися на вечірку в Булонському лісі. "Ми маємо туди піти! — вмовляла 32-річну Маріз Массьєра подруга. — Такий вечір не можна проґавити. Усі будуть у карнавальних костюмах!"

Маріз дала себе вмовити. На вечірці вона познайомилася з привабливим юнаком. Це був син кінорежисера Жуля Дассена 25-річний Джо, який нещодавно повернувся з Америки. У Парижі він працював діджеєм на радіо та журналістом у журналі "Плейбой". Із Маріз вони не розлучалися цілий вечір. А наступного дня новий приятель запросив її на вікенд за місто.

— Аби підкорити мене, він узяв гітару, — згадувала Маріз. — Прийшов до мене й улаштував справжній імпровізований концерт.

Джо з коханою оселяються в будинку його матері. А невдовзі, назбиравши грошей, винаймають трикімнатну квартиру.

Якось Маріз вирішила зробити Дассену сюрприз на день народження. Записала кілька його пісень й дала послухати подрузі, яка працювала на студії "СіБіЕс". Фонограма зацікавила продюсерів. Дассена запросили на прослуховування й запропонували зробити пробний запис. Перша його платівка з американськими піснями успіху не мала. Та коли Джо заспівав у стилі французького шансону, публіка була в захваті. Його "Біп-біп", "Ґуантанамера", "Лі Дальтон" стають хітами. Із 1969-го Джо активно гастролює. За кілька років стає найпопулярнішим співаком Франції.

Маріз вмовляє Джо побратися. Той вагається. Одруження його лякає: він не може забути розлучення батьків, що стало для нього трагедією. Та Маріз наполягає, і зрештою співак капітулює. Весілля призначили на 18 січня 1966-го. Наречений забажав, аби на церемонії не було ні рідних, ні друзів. А потім напився до чортиків у російському ресторані, де святкували весілля.

Вони прожили разом 10 років. Маріз була його костюмером, шофером, дієтологом, перукарем і секретарем.

— Він хотів, щоб я керувала машиною, доки він читає, — розповідала. — І щоб стежила за його здоров"ям і зачіскою. Мені доводилося укладати йому волосся по декілька разів на день, він ненавидів свої кучері. Я відповідала на кореспонденцію, прала та прасувала його білосніжні концертні костюми.

Повертаючись до Парижа після відпочинку в Греції, 1971-го, Джо в літаку знайомиться з 21-річною Крістін Дельво. Невдовзі вони починають зустрічатися. Упродовж наступних років Дассен живе подвійним життям.

— Джо був одружений, я це знала, — зізнавалася Крістін, — та й він цього ніколи не приховував. Наше кохання було приреченим. Не лише тому, що я не з тих, хто розбиває родини. Я не погодилася б жити в тіні й бути коханкою одруженого чоловіка.

Впадає в депресію, втрачає апетит, сон

1973-го Маріз народжує семимісячного хлопчика. Малий Джошуа прожив п"ять днів. Дассен впадає в депресію, втрачає апетит, сон. У нього загострюється виразка шлунка, але він і далі вгамовує біль спиртним і міцними сигарами. Стосунки з дружиною руйнуються. Зрештою Джо й Маріз розлучаються.

— Я добре пам"ятаю цей день, — згадує Крістін Дельво 11 січня 1978-го. — Джо з"явився у мене, тримаючи скриньку, перев"язану золотавою стрічкою... У коробці були візитні картки на ім"я... Крістін Дассен!

Весільна церемонія відбулася за три дні в селі Котіньяк у Провансі, де Джо мав будинок. Молодята вирушають у весільну подорож Північною Америкою. А у вересні, коли співак виступав у Канаді, у Парижі народжується його син Джонатан.

Дассен постійно гастролює, а Крістін їхні розлуки доводять до відчаю. Починаються сварки та скандали. Якось у пошуках втіхи вона пробує наркотики і швидко узалежнюється. Незабаром і Дассен починає стимулювати себе кокаїном. У Джо погіршується здоров"я, а Крістін втрачає самоконтроль. Співак вважає, що в усьому винувата дружина. Вона нездатна будувати нормальні відносини, вести господарство, виховувати дітей.

Дассен хоче якомога швидше розлучитися. Однак виявляється, що Крістін знову вагітна. 22 березня 1980 року вона народжує другого сина, Жульєна. А вже наступного дня Джо подає заяву про розлучення і починає боротьбу за дітей. У суді наполягає, що Крістін не можна довіряти їхнє виховання. Невдовзі у Джо стається серцевий напад, упродовж місяця співак прикутий до ліжка (перший інфаркт трапився 1969-го, а другий — напередодні розлучення з Крістін).

Щойно полегшало, Джо попри протести лікарів вирушає із синами (молодшому було 4 місяці) до Океанії. Ще у травні 1972-го артист купив 20 га землі та кілометрову смужку пляжу на острові Тахта в архіпелазі Таїті. Там він лише двічі зміг віддатися улюбленому заняттю — риболовлі. 20 серпня 1980 року, наступного дня по приїзді на острів, обідаючи в ресторані, Джо Дассен раптово зігнувся від різкого болю у грудях. За мить 42-річний співак упав біля столу й помер.

Довідавшись про смерть, усі радіостанції Франції, не змовляючись, поставили в ефір записи його найкращих пісень.



"Ему 50 тысяч франков заплатили, а мне — зажигалку"


Із середини 1970-х на радянському радіо й телебаченні почастішали трансляції виступів західних зірок естради, особливо італійських і французьких. Їхні романтичні пісні радянські ідеологи вважали противагою англо-американській рок- та поп-культурі. Популярною, зокрема, була традиційна новорічна телепрограма "Мелодии и ритмы зарубежной эстрады". На телеконцерті за участі французьких артистів радянські телеглядачі вперше почули голос Джо Дассена. Його вінілові платівки-альбоми "Люксембурзький сад" та "Індіанське літо" в СРСР випускали мільйонними тиражами, але їх не вистачало на всіх бажаючих. Люди записували хіти Джо Дассена на магнітофони з телевізорів і полювали за платівками й касетами, що потрапляли з-за кордону.У липні 1979-го на урочисте відкриття готелю "Космос", який споруджувала у Москві французька будівельна фірма, запросили двох найпопулярніших у Радянському Союзі артистів — Аллу Пугачову і Джо Дассена. Вони дали там концерт.

— Ему 50 тысяч франков заплатили, а мне — зажигалку, — зі сміхом згадувала Пугачова. — Джо Дассен тогда договорился, чтобы мне подарили оборудование в ванную. Хороший мальчик, молодец. Мы познакомились с Дассеном за кулисами. Побеседовали душевно.


1938, 5 листопада — Джозеф Дассен народився у Нью-Йорку в родині кінорежисера Жуля Дассена, сина одеських євреїв-емігрантів, та угорської скрипальки Беатріс Лонер

1949 — у США починають переслідувати комуністів та інших "лівих". До списку неблагонадійних потрапляє і Жуль Дассен за свої фільми про безробітних. Родина емігрує до Франції

1950–1954 — Джо навчається в елітному коледжі Розей у Швейцарії, потім у міжнародній школі у Женеві

1955 — батько Джозефа покидає дружину й одружується з грецькою актрисою Меліною Меркурі. Джо тяжко переживає розлучення батьків та їде до Америки

1960–1965 — закінчує університет у Мічигані, де вивчає медицину, а потім етнологію. Захищає дисертацію з етнології та два роки працює викладачем. Повертається до Франції. Працює журналістом в журналах "Плейбой" та "Нью-Йоркер", знімається у фільмі батька "Топкапі" (1964), а також у кінострічках "Червона конюшина" (1965), "Леді Л." (1965)

1966 — одружується з Маріз Массьєра

1973, 12 травня — народжується син Джошуа

1978 — одружується з Крістін Дельво

1978, 1980 — народжуються сини Джонатан і Жульєн

1980, 20 серпня — помирає на острові Тахта (архіпелаг Таїті), похований на єврейському цвинтарі в Голлівуді

Зараз ви читаєте новину «Джо Дассен на своєму першому весіллі напився до чортиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі