четвер, 31 липня 2008 17:43

Баба Онипірка всі хвороби лікувала "карасіном"

Була така дитяча забава. Бралася дозріла кульбаба й коло неї примовлялося: "Дід спить, баба спить, треба лампу погасить!" — й дмухалося на кульбабу-лампу, щоб із неї облетів пух. Ця забава вийшла з широкого вжитку разом із гасовими лампами. А їх гасили саме так: дмухаєш згори в отвір лампового скла, не над ним, а трохи збоку, бо обпечеш губи потоком гарячого повітря, яке звідти струмує.

Від цього потоку легко припалювалася цигарка. Над ним можна було гріти руки, як прийдеш із морозу, а піч іще не топлена. Ці лампи світло давали золотисто-жовте, на відміну від електричного — "білого". Коли в село "провели електрику", автор цих рядків ходив до четвертого класу в Яготинському районі на Київщині. Моя бабуся, за звичкою ХІХ століття, називала електролампочку "каганцем", хоч гасовій лампі це личило більше. Утім, інколи вони мали й аристократичний вигляд — у нас була лампа на довгій скляній ніжці, немов канделябр.

Світло цих ламп тепер лишилося переважно в спогадах. Хоч подекуди гасові лампи й досі ще служать людям у провінції, коли там відключають електрику. Щоправда, тепер уже так широко не торгують гасом (керосином). А раніше в містах, малих і великих, обов"язково були вулиці чи провулки Керосинні, здебільшого вже перейменовані. До речі, про керосин. Він, як і сама лампа, служив не тільки для того, щоб горіти. На Полтавщині, в селі Ручки Гадяцького району, оповідають про легендарну бабу Онипірку, яка всі свої хвороби, включно з внутрішніми, лікувала "карасіном". Утім, од ревматизму він нібито справді помагав.

І наостанок. Мій добрий приятель із Тернопільщини розповідав, як у нього вдома колись начиняли ковбаси-кров"янки. Бралося лампове (перепрошую — лямпове!) скло, і з вужчого кінця на нього натягалася кишка. А з ширшого кінця ковбасу начиняли. Кров"янка виходила дуже елегантна. Але це жіноча робота, бо лямпове скло надто тендітне.

Зараз ви читаєте новину «Баба Онипірка всі хвороби лікувала "карасіном"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі