середа, 18 березня 2020 08:29

Значки з тризубами і самвидав створювали в Литві

"Ми багато років жили під одним дахом. У минулому було багато того, що хочеться викреслити. Але хіба треба роздувати старі образи? Хіба не у спільній праці розвивалися промисловість та економіка? Нинішнє литовське керівництво не дослухається до здорового глузду. Шлях, який ви обрали, веде в глухий кут. На численні телеграми і прохання занепокоєних громадян запровадимо економічні, політичні й адміністративні заходи. Дії сепаратистів шкодять і СРСР, і самій Литві", – пише у зверненні до литовських громадян і влади президент СРСР тоді 59-річний Михайло Горбачов у газеті "Правда" навесні 1990-го. Публікує указ про примусове вилучення зброї в населення. 23 березня в Литву вводять радянські танки і спецпідрозділ "Альфа". Вони захоплюють вищу партійну школу та міський комітет Компартії.

За сім місяців до того відбулася акція до 50-річчя підписання пакту Молотова–Ріббентропа. За ним країни Балтії були окуповані й приєднані до СРСР. 2 млн жителів Латвії, Литви та Естонії вишикувалися в ланцюг від Вільнюса до Таллінна через Ригу. "Балтійський шлях" внесли до Книги рекордів Гіннеса як найдовший в історії живий ланцюг та в прелік світової пам'яті ЮНЕСКО. Організацією займалася ініціативна група "Саюдіса" – литовського руху за перебудову.

Автор: lrt.lt
  Чоловік сварить  радянських солдатів у центрі Вільнюса 13 січня 1991 року. Танки ввели у столицю в березні 1990-го після прийняття парламентом акта ”Про відновлення незалежної Литовської держави”
Чоловік сварить  радянських солдатів у центрі Вільнюса 13 січня 1991 року. Танки ввели у столицю в березні 1990-го після прийняття парламентом акта ”Про відновлення незалежної Литовської держави”

"Розуміння, що Литва повинна бути незалежною державою, прийшло вже після "Балтійського шляху", – згадує історик Альвідас Нікжентайтіс. – Остаточно це бачення сформувалося під час святкувань Дня незалежності Литовської Республіки 16 лютого 1990 року".

Тоді ж під час виборів до парламенту більшість місць отримують представники "Саюдіса". Роботу першої сесії розпочинають о дев'ятій вечора 10 березня 1990-го. Заслуховують вітальні слова й обирають комісії. За півтори години засідання завершують. Депутати від "Саюдіса" залишаються на нараду і домовляються проголосити незалежність. Наступного дня Верховна Рада Литви приймає акт "Про відновлення незалежної Литовської держави".

"Добре, якщо півмільйона підтримували незалежність. Але близько півтора мільйона вичікували, що буде. І ще стільки ж були категорично проти", – згадує колишній віцеміністр країни Йонас Гячас.

Прорадянська партія "Єдність" організовує мітинг. Над Вільнюсом та іншими містами кружляють вертольоти й літаки радянської армії. Ветерани Другої світової війни на вулицях співають "Катюшу", вигукують: "Фашисти!" і "Геть литовців!"

"Ясно було, що придушити рух можуть тільки радянські війська, – розповідає Нікжентайтіс. – Місцева влада такої ініціативи вже не проявить. Хоча в литовській провінції зберігалася обережність, там комуністична номенклатура була сильна. Боялися люди старшого віку. Біля витоків "Саюдіса" стояла інтелігенція, яка дозріла за Хрущова".

У квітні чоловіки спалюють свої військові квитки. Солдати самовільно залишають частини і переховуються.

До Литви припиняють завозити нафтопродукти й обмежують газ. Деякі підприємства залишаються без сировини. Майже 14 тис. людей втрачають роботу. Влада самостійно шукає постачальників по СРСР. Починається дефіцит товарів, і зростають ціни.

"Керівництво намагалося стабілізувати життя країни. Міські автобуси отримували менше, але достатньо палива, – загадує житель Вільнюса Бенедикт Петраускас. – Вчасно вивозили сміття і прибирали місто. Пощастило, що блокада не почалася взимку і не треба було опалювати домівки. Хоча гаряча вода була в певні години".

У Литві проводять збори правозахисники. Перші комерсанти починають штампувати значки з тризубами для українського національного руху. Зник контроль за копіювальною технікою, тому друкують багато самвидаву.

На початку 1991-го Михайло Горбачов відправляє у Вільнюс війська. 13 січня під танками гине студентка Лорета Асанавічюте, від куль снайперів – 13 мітингарів. У вересні Кремль погоджується визнати незалежність Литви.

Автор: flickr.com
  Отара овець у Новій Зеландії перекрила шлях канадському спортсмену 28-річному Ріку Гансену, який в інвалідному візку вирушив із Ванкувера в навколосвітню подорож 21 березня 1985-го. У дитинстві в автомобільній аварії ушкодив хребет. Став чемпіоном світу в марафонських заїздах у візках 1982-го, 1983-го та 1984 року і членом збірних команд Канади з волейболу й баскетболу. Мандрівкою вирішив привернути увагу до проблем лікування хребта й зібрати кошти для досліджень. Їхав по 16 год. на день, кожен четвертий – відпочивав. Зустрічався з політиками та знаменитостями. За два роки подолав 40 075 км, побував у 34 країнах на чотирьох континентах. Зібрав  млн
Отара овець у Новій Зеландії перекрила шлях канадському спортсмену 28-річному Ріку Гансену, який в інвалідному візку вирушив із Ванкувера в навколосвітню подорож 21 березня 1985-го. У дитинстві в автомобільній аварії ушкодив хребет. Став чемпіоном світу в марафонських заїздах у візках 1982-го, 1983-го та 1984 року і членом збірних команд Канади з волейболу й баскетболу. Мандрівкою вирішив привернути увагу до проблем лікування хребта й зібрати кошти для досліджень. Їхав по 16 год. на день, кожен четвертий – відпочивав. Зустрічався з політиками та знаменитостями. За два роки подолав 40 075 км, побував у 34 країнах на чотирьох континентах. Зібрав млн

17 березня 2000-го в Уганді тисяча учасників релігійної секти "Заповіді Божі" спалили себе в церкві. Колишня повія Кредонія Мверінда за 10 років до цього назвалася втіленням Діви Марії і створила організацію. Її прихильниками стали бідні, хворі й літні люди. Того дня оголосила про кінець світу. Будинки вірян і церкву розпорядилася облити бензином і підпалити. Сама втекла.

Перша служба громадського транспорту запрацювала 18 березня 1662 року в Парижі. Запустили восьмимісну карету, запряжену кіньми, – омнібус. Перевозив пасажирів за певним маршрутом або на замовлення. Лави встановили вздовж бортів, вхід був позаду. Якщо люди не поміщалися – їм дозволяли за півціни їхати на даху, куди зазвичай складали вантаж. Омнібусами досі катають туристів на Кубі.

19 березня 1955-го у фортеці Масад, неподалік ізраїльського міста Арад, археологи знайшли руїни палацу Ірода Великого. Правив від 37-го до 1 року до н. е. в Месопотамії, Аравії та Єгипті. У Біблії йдеться, що віддав наказ убити немовлят через чутку про народження нового царя. Тоді з'явився на світ Ісус Христос, якого сховали. Палац мав чотири семиповерхові вежі, лазні, внутрішні двори, римський театр, зали для святкувань. Біля палацу виявили порожню гробницю.

"У вашій країні опіум заборонений. Знаєте, наскільки шкідливий він для людства. І якщо ваша влада забороняє отруювати свій народ, вона не повинна труїти народи інших країн", –

каже представник китайського імператора 44-річний Лінь Цзе-сюй британському дипломату в Пекіні 18 березня 1839-го. Розпочалася "опіумна" війна з Англією. Британський уряд отримував надприбутки з продажу опіуму азійцям. Щомісяця в портах розвантажували 1,5 тис. т наркотика. Понад 2 млн китайців мали залежність. Імператор заборонив ввозити речовину, це обурило Лондон. Війна завершилася поразкою Китаю. Опіуму стали завозити ще більше

245 тисяч доларів викрав із нью-йоркського банку англійський емігрант 33-річний Едвард Сміт із трьома спільниками 19 березня 1831-го. На теперішні гроші це $5,6 млн. Підробили ключі й зачинилися всередині установи. Вночі спустошили сейф. Мішки з купюрами й монетами заховали під плащами. Вийшли з банку на світанку, під час зміни вартових. Поліція знайшла крадіїв за місяць, бо тринькали великі суми, не криючись. Встигли спустити $42 тис. на нерухоме майно й розваги. Отримали по п'ять років тюрми без зобов'язання повертати витрачене. Це було перше пограбування банку в США

Зараз ви читаєте новину «Значки з тризубами і самвидав створювали в Литві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі