четвер, 04 березня 2021 09:54

За відвідування концертів The Beatles відлучали від церкви

"Християнство піде. Воно зникне і всохне. Сперечатися немає сенсу. Я правий, найближче майбутнє це підтвердить. Зараз ми популярніші за Ісуса. Тому замислився, що зникне раніше – рок-н-рол чи християнство? Ісус був нормальним хлопцем, але його послідовники – тупі й пересічні. Їхні перекручення нищать християнство в мені", – каже лідер британського гурту The Beatles 26-річний Джон Леннон в інтерв'ю лондонській газеті Evening Standard, яке опублікували 4 березня 1966‑го.

Колектив виник 1960‑го в англійському Ліверпулі. До гурту також увійшли Пол Маккартні, Джордж Гаррісон, Стюарт Саткліфф і Піт Бест. Назву взяли від beat – "ритм" і beetle – "жук". 1962‑го замість Стюарта Саткліффа і Піта Беста в гурт прийшов барабанщик Рінґо Старр. Видавши альбом Please, Please Me, почали гастролювати світом.

Після туру в США планетою шириться бітломанія. Люди вдягаються і стрижуться, наслідуючи The Beatles. Музикантів зустрічають натовпи шанувальників. Гурт виступає у переповнених залах і на стадіонах. Платівки розходяться мільйонними тиражами.

Автор: gettyimages.com
  Музиканти гурту The Beatles Джордж Гаррісон (крайній ліворуч), Рінґо Старр, Джон Леннон і Пол Маккартні прибули в аеропорт Бостона 12 серпня 1966 року. Це був останній тур британців Сполученими Штатами Америки
Музиканти гурту The Beatles Джордж Гаррісон (крайній ліворуч), Рінґо Старр, Джон Леннон і Пол Маккартні прибули в аеропорт Бостона 12 серпня 1966 року. Це був останній тур британців Сполученими Штатами Америки

Наприкінці лютого 1966 року Джон Леннон зустрічається з журналісткою Evening Standard Морін Клів у своєму будинку біля Лондона. Зізнається, що музиканти невіруючі.

– Ми ближче до агностиків, ніж до атеїстів, – пояснює.

У Великій Британії це інтерв'ю сприймають спокійно. Текст передруковує американська преса. У США починають цькувати музикантів. Священники з "християнських" південних штатів закликають вірян не слухати "диявольської музики богохульних британців". Радіостанції перестають транслювати пісні "бітлів".

У Мексиці проходять демонстрації із засудження гурту. У Південній Африці, Іспанії та Філіппінах забороняють музику The Beatles на національних радіостанціях. "Нас шокує не так зарозумілість Леннона, – кажуть у Ватикані, – як важке враження від сказаного, що багато християн відвертаються від Христа".

Музиканти і продюсер намагаються виправдати Джона Леннона. Кажуть, його слова вирвали з контексту.

"Хлопці – хороші християни, Маккартні та Гаррісона хрестили в католицькій церкві. А Леннон і Старр відвідували англіканську, – говорить друг лідера The Beatles Піт Шоттон. – Правда, Джон під наркотиками заявляв, що він – реінкарнація Ісуса".

Джон Леннон засмучений, що розлютив людей. Та з гуртом вирушає на заплановане турне по США.

"Якби я сказав, що телебачення популярніше за Ісуса, то все було б добре. Я ж сказав те саме про The Beatles. Мене неправильно зрозуміли, – каже на пресконференції в Нью-Йорку. – Якщо це зробить вас щасливими, гаразд, мені шкода. Я ніколи не був паршивим антирелігійником. Прошу вибачення".

Виступають у 14 містах США і Канади. У залах багато вільних місць, на сцену кидають сміття. Біля концертних майданчиків виставляють пікети члени расистської організації "Ку-клукс-клан". Вони прибивають платівку The Beatles до дерев'яного хреста й обіцяють "відплату".

Багато невдоволених публікують у газетах різкі заяви. Священники погрожують вірянам відлученням від церкви, якщо ті підуть на концерт британців.

У Мемфісі в номер до музикантів телефонують і погрожують убити Джона Леннона на сцені. Та The Beatles дають концерт. Після нього в Пола Маккартні починаються хвороби на нервовому ґрунті. Джордж Гаррісон каже, що це "найстрашніший кошмар" в його гастрольному житті. Виступи припиняють. Зосереджуються на студійній роботі.

Автор: gettyimages.com
  Чоловіки збирають крес-салат 1 березня 1935‑го у графстві Суррей. Велика Британія була центром з вирощення цієї культури. Засівали понад тисячу гектарів. Міністерство охорони здоров’я рекомендувало його щодня вживати дітям. Зробили обов’язковою стравою шкільних їдалень. Додали в солдатські пайки. Британці їли салат на вулиці, як морозиво
Чоловіки збирають крес-салат 1 березня 1935‑го у графстві Суррей. Велика Британія була центром з вирощення цієї культури. Засівали понад тисячу гектарів. Міністерство охорони здоров’я рекомендувало його щодня вживати дітям. Зробили обов’язковою стравою шкільних їдалень. Додали в солдатські пайки. Британці їли салат на вулиці, як морозиво

"Громадянином Української Народної Республіки слід вважати кожного, хто родився на території України і зв'язаний із нею постійним перебуттєм. На сій підставі бере собі свідоцтво приналежности своєї до громадян держави", –

йдеться в законі "Про громадянство Української Народної Республіки", який 2 березня 1918 року ухвалила Центральна Рада в Києві. Документом скасували інститут російського підданства. Подвійне громадянство унеможливлювалося

50 тисяч доларів вимагав невідомий у батьків Чарльза ЛіндберҐа-молодшого, якого викрав із маєтку в американському Гоупвеллі 1 березня 1932‑го. Дитині було півтора року. Батько, пілот Чарльз ЛіндберҐ, звернувся в поліцію, та злочинця не знайшли. За місяць той збільшив викуп до $70 тис. Тоді правоохоронці позначили гроші й дозволили віднести їх у вказане місце. Батьки отримали інформацію про сина, але в зазначеній будівлі його не було. Тіло малюка знайшли у травні того ж року біля будинку ЛіндберҐів. Хлопчика вбили у ніч викрадення. 1934‑го затримали 35-літнього столяра Бруно Гауптмана. У його гаражі знайшли мічені $14 тис. Убивцю стратили

1 березня 1565‑го португальці заснували колонію Ріо-де-Жанейро, тепер друге за величиною місто Бразилії. Розмістили в бухті Гуанабара. Місцина де­який час була під контролем французів. Та португальці відновили вплив і заклали поселення. У XVIII ст. неподалік нього відкрили поклади золота й алмазів. Населення збільшилося до 30 тис.

2 березня 1943 року німецькі й угорські військові загони знищили 7-тисячне селище Корюківку – тепер місто в Чернігівській області. Приводом стали напади радянських партизанів на гарнізон і в'язницю. Для помсти в селище приїхали підрозділ СС та каральний загін поліції – 600 вояків. Селян зігнали в приміщення ресторану, театру, клубу, поліклініки і розстріляли. Будівлі підпалили. Із 1,3 тис. будинків збереглися 10 хат і церква.

4 березня 1885‑го в німецькому Штутґарті випробували чотириколісний екіпаж, що рухався за допомогою бензинового одноциліндрового двигуна. Спроєктували його інженери 50-річний Готліб Даймлер і Вільгельм Майбах, 39 років. Машина розвивала швидкість до 15 км/год. Уперше потужність транс­портного засобу перевищила кінську силу.

Зараз ви читаєте новину «За відвідування концертів The Beatles відлучали від церкви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі