середа, 31 жовтня 2018 13:55

Монети, якими яничари розраховувалися за каву

Десяток мідних монет Османської імперії знайшли археологи під час розкопок у центрі Кам'янця-Подільського Хмельницької області. Вони крихітні й тонкі – одна важить 0,5 г. З обох боків ледь помітна чеканка арабською в'яззю.

Такі монети – медіні – були в обігу за часів султана Мехмеда IV (1648–1687). Їх чеканили в Місрі, тепер територія Єгипту.

1672 року турки захопили Кам'янець. Придворний Ельхадж Мехмед залишив докладний опис міста тих часів – 143 сторінки. Він нарахував 553 будинки, що мали господарів, ще 351 дім перейшов у власність нової адміністрації. Перепис зафіксував 120 крамниць, 18 порожніх ґрунтів на місці крамниць, 20 монастирів, сім млинів, порохівню, фортецю і фонтан. На центральній площі Ринок спочатку тримали військову амуніцію. Пізніше тут розмістився караван-сарай – заїжджий двір.

 

Монетами-медіні видавали платню найманцям-яничарам. Правда, купити за них було нічого. Фортецю утримували в обороноздатному стані, а саме місто стояло в руїнах. Житлових приміщень для велетенського гарнізону – майже 8 тис. вояків – бракувало. Бувало, тіснилися по 100 осіб в одному будинку. Ціни на хліб і дрова підвищилися.

Працювали лише кілька крамниць, які утримували вірмени. Спочатку їм залишили привілей торгувати спиртним. Однак після того, як двоє п'яних яничарів побилися на ножах до смерті, продавати його заборонили.

Водночас у місті діяли не менш як десяток кав'ярень. До приходу турків про цей напій на Поділлі не знали. Археологи знайшли велику кількість кавових чашок і піал із турецької, китайської та перської порцеляни та фаянсу.

1699-го гарнізон залишив Кам'янець. Але за 27 років жителі міста полюбили новий напій. Кав'ярні продовжили існувати.

Зараз ви читаєте новину «Монети, якими яничари розраховувалися за каву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі