середа, 10 червня 2020 16:41

Із приходом нацистів усі вулиці завалили мушлями

"У важкий час я беру на себе керівництво урядом Франції. Впевнений, мене підтримає наша армія, яка бореться з героїзмом. З важким серцем сьогодні кажу: ми повинні припинити бій. Я звернувся до ворога з пропозицією шукати шляхи для припинення військових дій", – сказав в ефірі французького радіо маршал 84-річний Філіпп Петен. Після того 14 червня 1940-го до Парижа увійшли нацистські війська.

Німці почали окупацію країни місяцем раніше. У французькому уряді переважали прихильники капітуляції, тому штаб переважно відводив війська.

За домовленістю з нацистами створюють маріонетковий уряд Франції зі столицею у місті Віші. Його очолює Філіпп Петен. Контролюють 40 відсотків території – південну частину. Відмовляються від флоту і роззброюються. Зобов'язуються утримувати німецькі й італійські окупаційні війська.

Автор: gettyimages.com
  Німецькі солдати вітаються з офіцерами, які відпочивають на літньому майданчику паризького кафе, 11 листопада 1942-го. Для них у закладах було окреме меню з набагато нижчими цінами
Німецькі солдати вітаються з офіцерами, які відпочивають на літньому майданчику паризького кафе, 11 листопада 1942-го. Для них у закладах було окреме меню з набагато нижчими цінами

Франція вважається найспокійнішим регіо­ном у Європі. Сюди направляють німецькі частини для відпочинку й ремонту. Cолдатам дають кількаденну відпустку – "охороняти нічний Париж". Вони передають один одному папірці з адресами кабаре "Мулен Руж", нічного клубу "Бобіна" та борделю на вул. Лорістона.

"Чужинців боялися і ненавиділи. Місто жило за берлінським часом і з німецькими вивісками, – писав про Париж британський історик Аян Оасбі. – Комендантська година, заборона книжок і мистецьких творів. Розкрадали музеї та вивозили цінності в Німеччину. Згодом почали зникати люди".

Вводять карткову систему на продукти. Спочатку їх можна купити підпільно. У барах на Єлисейських полях зустрічаються шукачі та реалізатори сигарет, м'яса, кави, вина. Ціни на чорному ринку вп'ятеро-вшестеро вищі. Але з часом ресурси вичерпуються. Всю рибу та м'ясо відправляють на фронт. Деякі парижани вирощують курей і кролів на балконах. У квітниках садять кукурудзу.

Основним джерелом білка стають устриці. Німці їх не їдять. Викидають із вагонів-­холодильників. "За всю історію в Парижі ніколи не їли стільки устриць, як узимку 1941-го. З приходом нацистів усі вулиці завалили мушлями", – згадували очевидці.

"У великих ресторанах дозволялося подавати лише локшину з водою, ріпу та буряк. За це віддавали продуктові картки, – писав історик Рене Ерон. – Але були й такі, що не полишали полювання за добрими стравами. За 500 франків можна було купити добру свинячу відбивну, заховану під капустою, разом із літром вина та справжньою кавою".

Через дефіцит пального на паризькі вулиці повертаються кінні карети. Метро курсує, але з перебоями. Вартість вживаного велосипеда перевищує місячну зарплату продавця.

У паризьких кінотеатрах показують лише німецькі художні фільми і військову хроніку про перемогу нацистів. Глядачі свистять, коли показують німців, і аплодують за появи на екрані французьких солдатів, нехай навіть полонених.

У столиці залишається жити і працювати художник-кубіст Пабло Пікассо (1881–1973). Якось один гестапівець підходить до нього й киває на плакат із зображенням картини "Герніка" – полотно Пікассо, на якому зображено бомбардування німцями іспанського міста 1937-го.

– Це ваша робота? – питає самовдоволено вояк.

– Ні. Ваша, – відповідає художник.

Найкращі готелі, будинки розпусти й кінотеатри працюють виключно для німецьких солдатів. Для них наймають виступати найкращих французьких артистів.

"Ніколи в Едіт Піаф не було такої кількості контрактів. Люди стояли в черзі за квитками. До неї прийшли перші серйозні гроші. Давала по два-три концерти в день", – згадувала сестра співачки Сімона Піаф.

Частину грошей вона витрачає на посилки в табори полоненим французьким солдатам і офіцерам. Виступає там безкоштовно. Таємно допомагає руху Опору.

Коли американські війська висаджуються в Європі, Гітлер наказує захищати Париж до останнього солдата і перетворити місто на руїну в разі поразки. Мости, стратегічні та військові об'єкти, пам'ятники архітектури мають замінувати. Але виконати наказ не вдається. 25 серпня 1944-го французькі й американські вояки звільняють місто.

Автор: gettyimages.com
  13-річний Роберт Мехіа клеїть шкіряне взуття на фабриці у філіппінському місті Марікіні 14 червня 1953-го. Того року Міжнародна організація праці прийняла конвенцію про заборону дитячої роботи. Більшість країн її ратифікували, але Філіппіни  відмовилися. Там досі трудяться діти від 10 років. Платять їм удвічі менше, ніж дорослим
13-річний Роберт Мехіа клеїть шкіряне взуття на фабриці у філіппінському місті Марікіні 14 червня 1953-го. Того року Міжнародна організація праці прийняла конвенцію про заборону дитячої роботи. Більшість країн її ратифікували, але Філіппіни  відмовилися. Там досі трудяться діти від 10 років. Платять їм удвічі менше, ніж дорослим

160 секунд витратив американський ілюзіоніст 52-річний Гаррі Гудіні для звільнення з гамівної сорочки під час першого публічного виконання трюку в Нью-Йорку 12 червня 1923-го. Його помічники краном підняли фокусника на 12-метрову висоту. Сорочку надягала поліція. За звільненням спостерігали 5 тис. людей

"Генеральний секретарю Горбачов, якщо ви шукаєте миру і процвітання для Радянського Союзу та Східної Європи, прагнете лібералізації, приїжджайте сюди! Пане Горбачов, відчиніть ці ворота! Зруйнуйте мур!" –

виголосив промову біля Бранденбурзьких воріт у Берліні 12 червня 1987 року президент США Рональд Рейган. Закликав Генсека ЦК КПРС Михайла Горбачова знести Берлінський мур, який розділяв місто на західну та східну частини, був символом холодної війни між СРСР і Заходом. Стіна простояла 28 років, її знесли 1989-го

9 червня 1866 року в небі над селом Княгиня – тепер Великоберезнянський район Закарпатської області – вибухнув метеорит. Це найбільший із тих, що впали на території Європи. Через кілька днів уламок вагою 279 кг знайшов селянин Василь Крив'яник. За два воли продав лісничому Антонові Покорному, який відвіз шмат породи у Відень. Учені виявили в метеориті з Княгині частки позаземних коралів, паразитів і рослин. Він зберігається в тамтешньому музеї природознавства.

12 червня 1849-го американське бюро видало перший патент на протигаз. Винахідник Льюїс Хаслетт хотів захистити легені під час роботи з отруйними речовинами в побуті. Його "легеневий протектор" складався з вовняної ганчірки, що закривала обличчя, і прикріпленої до неї трубки з шерстю всередині. Пізніше до трубки приладнали фільтр – жерстяну банку з деревним вугіллям

Зараз ви читаєте новину «Із приходом нацистів усі вулиці завалили мушлями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі