понеділок, 03 вересня 2018 14:17

Винайшли мегапотужне знеболювальне, яке не викликає залежності

Винайшли мегапотужне знеболювальне, яке не викликає залежності
Експериментальне знеболювальне АТ-121 у 100 разів сильніше й безпечніше за морфій. ФОТО: newsbeezer.com

Знеболювальне нового покоління АТ-121 є у 100 разів ефективнішим за морфій і не викликає побічних дій. Препарат успішно пройшов випробовування на вищих приматах. Наступним кроком є перевірка його на людях.

Новий препарат усуває біль, не зачіпаючи при цьому центр задоволення. Це дає йому величезну перевагу над опіоїдами, які всього за декілька прийомів здатні викликати залежність. Повідомляє про це британський телеканал ВВС.

"Ця речовина ефективно блокує зловживання лікарськими опіоїдами, тому ми сподіваємося, що його можна буде використовувати для лікування не тільки болю, але й наркотичної залежності", — каже один із розробників препарату професор фармакології Університету Уейк-Форест Мей Чуань Ко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені назвали ефективний спосіб боротьби з наркоманією

Дози нового препарату вистачає в 100 разів меншої, ніж у випадку вживання морфію. Навіть у великих кількостях це знеболювальне не викликає ні проблем із диханням, ні порушень з боку серцево-судинної системи. Тому смертельним результатом передозування ним не загрожує.

Опіоїди прийнято вважати найефективнішим анестетиком. Їх широко застосовують для лікування хронічного болю різного походження. Величезним мінусом препаратів цієї групи є те, що разом зі зниженням больових відчуттів вони одночасно стимулюють розташований у мозку центр задоволення. Через це регулярний прийом опіоїдів провокує звикання до принесеної ними насолоди і, як наслідок, призводить до розвитку залежності. Розрахувати їх безпечну дозу практично неможливо: на кожну людину ці препарати діють по-різному. У одних лише США на залежність від опіоїдів страждає 2 млн людей. У зв'язку з активним зростанням масштабів цієї проблеми минулого року в країні навіть було оголошено надзвичайний стан.

Зараз ви читаєте новину «Винайшли мегапотужне знеболювальне, яке не викликає залежності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі