пʼятниця, 21 травня 2021 11:05

ВІЛ не передається через поцілунок - лікарка розвінчала міфи

ВІЛ не передається через поцілунок - лікарка розвінчала міфи
Вірусом імунодефіциту людини не можна заразитися через поцілунок, обійми чи дружбу. Фото: Anna Shvets: Pexels

У квітні 2021 року в Україні офіційно зареєстровано 1 349 нових випадків ВІЛ-інфекції, у 332 пацієнтів діагностовано СНІД. З перших днів виявлення цього захворювання у 1980 роках виникають різні домисли й легенди з приводу того, як саме передається недуга, і чи можна із нею нормально співіснувати.

Про те, хто найчастіше хворіє на ВІЛ, способи передачі захворювання та доступність лікування в Україні, Gazeta.ua розповіла Євгенія Кувшинова, виконавча директорка Всеукраїнської благодійної організрції "Конвіктус Україна".

"Те, що ВІЛ-інфікована людина живе коротке життя - міф. Якщо хворий приймає АРВ-терапію і вчасно виявив захворювання, - житиме повноцінним життям", - сказала Кувшинова.

Нерідко оточення лякається людей, які є носіями вірусу імунодефіциту людини, адже вважає їх небезпечними. Тому обмежує спілкування та робить своєрідними вигнанцями.

"Вірусом імунодефіциту людини не можна заразитися через поцілунок, обійми чи дружбу. Більше того із ВІЛ-позитивною людиною можна жити, мати дітей. Якщо майбутня мати інфікована, однак в період вагітності приймає АРВ-терапію, то під час народження ризики передачі дитині дану інфекцію зводяться до нуля і кількох десятих. Єдине, мати не може годувати дитину груддю, бо через грудне молоко передається захворювання", - розповіла директорка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кожен третій ВІЛ-інфікований не знає про хворобу. Де і як безкоштовно обстежитись

Не меншим стереотипом є те, що ВІЛ - хвороба наркоманів, геїв та працівниць секс-індустрії.

"За статистикою в Україні провідним шляхом передачі захворювання є сексуальний. Коханням займаються всі незалежно від статусу, кольору волосся та професії. Тож, якщо людина ВІЛ-інфікована це не означає, що вона належить до якоїсь маргінальної групи населення", - сказала директорка.

ВІЛ - не вирок. В Україні інфікованим людям в перший день після отримання результатів аналізу надається безкоштовне лікування. Головне вчасно виявити недугу та почати активну боротьбу із нею. Пройти тестування на вірус імунодефіциту людини можна безкоштовно в більшості медичних закладів країни. Для цього не обов'язково мати підписаний договір із сімейним лікарем. Майже в кожному медичному закладі є кабінет довіри, де можна отримати безкоштовне тестування. Також можна зателефонувати на гарячу лінію ВІЛ, СНІД, де спеціалісти направлять усіх бажаючих до найближчих пунктів виявлення недуги.

Зараз ви читаєте новину «ВІЛ не передається через поцілунок - лікарка розвінчала міфи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі