четвер, 20 травня 2021 08:00

Учений вперше описав ВІЛ/СНІД

Учений вперше описав ВІЛ/СНІД
Вірусолог Люк Монтаньє, який вперше описав ВІЛ/СНІД / Getty Images

20 травня 1983-го в журналі Science французький вірусолог Люк Монтаньє опублікував статтю про виділення з лімфатичних вузлів людини ретровірусу, який згодом отримав назву "Вірус імунодефіциту людини" або ВІЛ. В якості гіпотези висловив думку, що він може бути причиною "Синдрому набутого імунодефіциту" – СНІДу.

Перші повідомлення про незвичайні захворювання з'явились 5 червня 1981 року, коли американський "Центр з контролю і профілактики хвороб" повідомив про 5 випадків пневмоцистної пневмонії і 28 випадків захворювання на саркому Капоши, особливістю яких було те, що хвороби мали спільні симптоми, розвивались швидше, ніж звичайно, і вражали специфічний контингент - геїв-гаїтянців, які вживали героїн і були хворі на гемофілію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розвінчали найпопулярніші міфи про ВІЛ та СНІД

Протягом 1981-1982 років схожі захворювання виявили у людей іншого соціального і національного походження. У 1982-му для їх характеристики ввели спеціальний термін - СНІД, класифікований як хвороба. У 1983-му група біологів під керівництвом французького вірусолога Люка Монтаньє в Інституті Пастера в Парижі виділила з лімфатичних вузлів хворого вірус ВІЛ, який призводить до загибелі лімфоцитів. У 1984-му вірус дещо іншої модифікації ВІЛ виявили також американські біологи під керівництвом доктора Роберта Галло. Тоді ж встановили, що ВІЛ викликає інфекцію, останньою стадією якої є СНІД, та встановлені основні шляхи її поширення.

Як вважається, ВІЛ виник у африканських мавп і був переданий людині в кінці XIX - на початку XX ст. Його носіями стали люди, що займались мисливством і заготівлею м'яса в Камеруні, Сенегалі та Конго. ВІЛ, характерний для мавп, швидко пригнічує імунну систему людини. Зі значним зростанням міст в Африці у першій третині ХХ ст ВІЛ набув поширення й за межами її тропічної частини.

У 1959-му датують перший задокументований випадок ВІЛ-інфекції в організмі людини, у 1966-му його появу на Гаїті, у 1969-му - в США. В СРСР перший ВІЛ-інфікований виявлений в 1985-му. Це був іноземець. Через 2 роки ВІЛ/СНІД виявили у громадянина СРСР.

Досі не створено ефективної вакцини проти ВІЛу і поширення ВІЛ-інфекції набуло пандемічного характеру. Лікування ВІЛ/СНІДу зазвичай включає використання кількох антиретровірусних препаратів.

У 2019-му близько 38 млн людей у світі жили з ВІЛ, і за цей рік померло 690 тис. Приблизно 20,6 млн з них живуть в східній і південній Африці. З моменту виявлення СНІДу до 2018-го хвороба забрала життя 35 млн людей у світі.

У Східній Європі Росія і Україна є лідерами за темпами поширення епідемії. На початку 2018-го в Україні жило 244 тис. ВІЛ-позитивних. Кожен сотий українець у віці від 15 до 49 років інфікований ВІЛ, що є одним із найвищих показників в Європі. ВІЛ-інфекція в Україні поширюється переважно статевим шляхом. Протягом 2018-го в країні щодня реєстрували 50 випадків захворювання на ВІЛ-інфекцію, 24 захворювання на СНІД і 9 смертей від хвороб, зумовлених СНІДом.

Зараз ви читаєте новину «Учений вперше описав ВІЛ/СНІД». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі