вівторок, 01 грудня 2020 11:19

Розвінчали найпопулярніші міфи про ВІЛ та СНІД

Розвінчали найпопулярніші міфи про ВІЛ та СНІД
Фото: Anna Shvets: Pexels Україна залишається одним із лідерів серед країн Європи за темпами поширення ВІЛ-інфекції.

Щороку 1 грудня у світі відзначають День боротьби з синдромом набутого імунодефіциту людини. Пам'ятну дату запровадили за ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я 1988 року. Мета - привернути увагу людей до цієї хвороби.

Символом боротьби зі СНІДом стала червона стрічка, яка нагадує про людей, життя яких забрала так звана чума XX ст.

В Україні станом на початок цього року проживає понад 250 тис. громадян інфікованих вірусом імунодефіциту людини. Дані проекту METIDA свідчать, що понад 80 тис. із них не знають про свій статус. Хвороба стрімко поширюється. Лише за жовтень 2020 року офіційно зареєстровано 1244 нових випадки ВІЛ-інфекції, у 268 пацієнтів діагностовано СНІД, від якого 160 осіб померло.

ВІЛ та СНІД: у чому різниця

ВІЛ - початковий вірус, який викликає дефіцит імунної системи людини. Вражає і поступово знищує клітини імунної системи людини, які захищають організм від інфекцій. Саме ВІЛ призводить до розвитку СНІДу впродовж 8-10 років. СНІД - набутий синдром імунодефіциту. Вірус руйнує імунітет, через що з'являється комплекс захворювань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ляльки "Вулиці Сезам" мали ВІЛ та аутизм

Статистика щодо шляхів передачі ВІЛ-інфекції за жовтень нинішнього року:

- гетеросексуальний - 660;

- гомосексуальний - 37;

- парентеральний - 540;

- вертикальний - 130;

- невідомий - 5.

Розповсюджені міфи про ВІЛ й СНІД, яким не варто вірити:

- ВІЛ передається при поцілунку, кашлі і чханні;

- можна заразитись вірусом через побутові предмети, або їжу, яку приготувала ВІЛ-інфікована людина;

- підхопити хворобу через укуси комах, собак, шерсть кішки чи контакті з дикою твариною;

- анальний секс не може бути причиною зараження;

- не можна заразитись в салонах краси;

- не передається від матері до дитини.

Як виявити хворобу

ВІЛ неможливо визначити за зовнішнім виглядом. Хвороба протікає в крові, тому діагностувати її можна лише за допомогою аналізу. Та слід врахувати, що із моменту інфікування вірус не проявляється в організмі протягом 3-6 місяців. Тому навіть після першого тесту є ймовірність не побачити вірус. Через це фахівці рекомендують робити повторний аналіз через 3-6 місяців після можливого зараження.

Як захистити себе

Найчастіше хвороба передається статевим шляхом. Тому фахівці рекомендують використовувати презервативи, утримуватись від сексуальних контактів з незнайомими партнерами. Крім цього, хвороба передається від матері до дитини під час вагітності, пологів, грудного вигодовування та через кров. У такому випадкові жінці призначають кесарів розтин та рекомендують штучне вигодовування.

Щонайменше 4 вакцини, які тестують проти Covid-19, мають у своєму складі компонент, здатний підвищувати ризик зараження ВІЛ. Такий висновок зробили вчені з Каліфорнійського університету в США.

Зараз ви читаєте новину «Розвінчали найпопулярніші міфи про ВІЛ та СНІД». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі