пʼятниця, 07 листопада 2014 16:17

Сонний параліч не є небезпечним для здоров'я - фахівці

Сонний параліч не є небезпечним для здоров'я - фахівці

Феномен, коли ви прокидаєтеся і не можете поворухнутися, відомий під назвою "сонний параліч". Багато хто міг чути про те, що хтось в такому стані не міг зробити навіть вдих або бачив, як хтось стоїть біля його ліжка. Віра в надприродне походження паралічу завжди вселяла перед ним сильний страх.

За даними фахівців, не менше 5% людей мали описані вище відчуття. Хтось прокидався знерухомленим всього один або два рази в житті, а з кимось це відбувається регулярно. Разом з цим, сонний параліч не є небезпечним для життя і здоров'я.

Фізіологічно стан близький до природного паралічу, який настає під час фази швидкого сну. Біологічний сенс паралічу під час фази швидкого сну полягає в перешкоджанні різким рухам і, відповідно, тому, щоб людина регулярно від цього прокидалася. Під час сонного паралічу мозок як раз прокидається, а тіло - ні, і параліч зберігається протягом деякого часу. Іноді цей стан супроводжується відчуттям того, що поворухнути пальцем можна, але перехід від думки до руху триває нескінченно довго.

Крім паралічу всього тіла, найбільш поширені симптоми: почуття жаху, відчуття тиску (особливо на груди) або утруднене дихання, відчуття присутності сторонньої істоти, почастішання серцебиття, відчуття руху тіла (людині може здаватися, що вона перекидається з одного боку на інший, хоча насправді лежить на місці), деякі люди при цьому наче силкуються прокинутися. Типові слухові відчуття - голоси, кроки або пульсуючі звуки, зорові - люди або привиди в кімнаті.

Сонний параліч часто відбувається під час сну на спині (у кілька разів частіше, ніж в інших позах). Низька вірогідність сонного паралічу під час сну на боці. Може відбуватися при порушеннях режиму сну (особливо, якщо такі порушення трапляються рідко). Сонний параліч може відбуватися тільки при природному пробудженні. При швидкому пробудженні, що відбувається під впливом зовнішніх факторів (яскраве світло в очі, звук будильника), сонного паралічу не буває.

Способи боротьби з сонним паралічем індивідуальні. Загальні способи передусім включають в себе регулярний повноцінний режим сну. З нападу сонного паралічу багато вибираються, рухаючи очима, язиком або великим пальцем правої руки. Іншим, навпаки, допомагає повне розслаблення м'язів і спокій: при цьому пом'якшуються негативні емоційні відчуття і відбувається м'який вихід зі стану паралічу. Також деякі починають активно розвивати мозкову діяльність, наприклад, починають рахувати або обдумувати що-небудь. Ще можна спробувати видати звук з носоглотки (мукання), оскільки рот відкрити неможливо. Багатьом допомагає спроба підняти голову як би вгору (зменшення кута між площиною потилиці і спини).

Зараз ви читаєте новину «Сонний параліч не є небезпечним для здоров'я - фахівці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі