неділя, 16 червня 2024 05:10

Скільки солі можна їсти і які альтернативи

Скільки солі можна їсти і які альтернативи
Зменшення споживання солі може допомогти контролювати апетит і сприяти здоровому харчуванню, що знижує ризик набору зайвої ваги. Фото: pixabay.com

У дослідженні, проведеному у 2019 році, встановлено, що українські діти споживають набагато більше солі ніж рекомендовано навіть для дорослих людей.

Діти дошкільного віку у середньому вживають 6,4 г солі на добу, молодші школярі - 7,4 г, а підлітки - 9,2 г. Про це повідомило Міністерство охорони здоров'я.

Більшість солі людина отримує з оброблених продуктів або безконтрольно досолюючи їжу під час приготування чи за столом.

Проте причини для того, щоби зменшити кількість солі у раціоні, дуже вагомі, пише МОЗ.

Зі зменшенням кількості солі у раціоні:

знижується ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Обмеження солі допомагає підтримувати нормальний рівень кров'яного тиску, знижуючи навантаження на серце і судини;

запобігання розвитку хронічної ниркової недостатності. Солоний раціон сприяє затримці води в організмі і збільшує навантаження на нирки;

зберігається кісткова тканина. Надмірне споживання солі може сприяти виведенню кальцію з організму через сечу, що може призвести до ослаблення кісток і розвитку остеопорозу;

профілактика ожиріння. Зменшення споживання солі може допомогти контролювати апетит і сприяти здоровому харчуванню, що знижує ризик набору зайвої ваги;

покращуються смакові відчуття. Зменшення солі у раціоні дозволяє відновити природну чутливість до смаків;

підтримка загального здоров'я. Збалансований раціон без надмірної кількості солі сприяє нормалізації водно-сольового балансу в організмі, поліпшенню травлення і підтримці енергії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Близька людина схильна до чарки. Як поговорити про це - сім порад

Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує обмежити кількість солі у раціоні до п'яти грамів на добу.

Щоби зменшити споживання солі, ВООЗ рекомендує:

їсти переважно свіжі, мінімально оброблені продукти;

обирати продукти з низьким вмістом натрію (менш як 120 мг натрію на 100 г продукту);

готувати їжу з мінімальним додаванням солі або взагалі без неї;

використовувати трави та спеції для приправлення страв замість солі;

обмежити використання "магазинних" соусів, заправок та продуктів швидкого приготування, оброблених продуктів;

прибрати сільничку зі столу.

"Пам'ятайте, зменшення споживання солі є простим, але ефективним кроком до поліпшення здоров'я", - повідомляє МОЗ.

Міністерство охорони здоров'я порадило, як харчуватися, щоб зменшити ризик появи діабету.

Напої, які містять цукор, можуть нашкодити здоров'ю. Тож найкращий напій - це чиста вода.

Зараз ви читаєте новину «Скільки солі можна їсти і які альтернативи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі