вівторок, 15 жовтня 2024 13:26

Шість продуктів, які допоможуть покращити роботу кишечника

Шість продуктів, які допоможуть покращити роботу кишечника
Їжа для здорового кишечника: шість продуктів, які варто додати до раціону Фото: pinterest

Більшість людей приділяють увагу здоров'ю серця та мозку, бо вважають їх основними "двигунами" організму.

Проте не менш важливо піклуватися і про здоров'я кишечника. Саме він відіграє ключову роль у загальному самопочутті. Від його роботи залежить травлення, імунітет та навіть настрій. Якщо ігнорувати стан свого кишкового тракту, то можемо відчувати постійну втому, дискомфорт і навіть зниження імунітету.

Дипломований дієтолог Маккензі Берджесс для EatingWell виділив шість найкращих продуктів, які позитивно впливають на роботу шлунково-кишкового тракту.

Консервовані боби. Вони є чудовими джерелами клітковини та рослинного білка. Розчинна клітковина, що міститься у квасолі, діє як пребіотик, живлячи хороші бактерії в кишківнику і сприяючи формуванню здорового мікробіома.

Клінічний фітотерапевт Дженна Вольпе з Whole-istic Living зазначає, що нерозчинна клітковина поглинає воду і збільшує об'єм випорожнень, допомагаючи зробити кишківник об'ємнішим, здоровішим і легшим для більшості здорових людей.

Регулярне вживання бобів (близько 1 чашки на день) може поліпшити різноманітність мікрофлори кишечника, що часто асоціюється з поліпшенням здоров'я травної системи.

Консервовані артишоки. Директор з харчування та наукових питань Danone North America Крісті Лей зазначає, що, згідно з дослідженнями, артишоки здатні позитивно впливати на мікробіом кишківника, бо вони наповнені пребіотичним волокном під назвою інулін, яке особливо ефективно сприяє зростанню біфідобактерій - одного з видів корисних для здоров'я кишкових бактерій.

Цибуля. Завдяки високому вмісту пребіотичних волокон, особливо фруктоолігосахаридів (ФОС), цибуля допомагає стимулювати ріст корисних бактерій, таких як біфідобактерії та лактобактерії.

"Ці бактерії підтримують і зберігають збалансований мікробіом кишківника, який має вирішальне значення для травлення, імунної функції та загального стану здоров'я", - каже дієтолог-нутриціолог Сем Шлейгер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як кефір та йогурт впливають на кишківник: пояснення

Часник. Як і цибуля, часник теж містить пребіотичні волокна, такі як інулін і ФОС. Крім того, часник має антимікробні властивості, які допомагають стримувати шкідливі бактерії.

Овес. Завдяки високому вмісту бета-глюкану - розчинного волокна, що утворює в кишківнику гелеподібну субстанцію, виходить сповільнити травлення, забезпечити харчування для корисних кишкових бактерій і посприяти кращому засвоєнню поживних речовин.

Горіхи. Це джерело білка, а також корисної для кишківника клітковини і поживних речовин. Додавання мигдалю, приміром, добре переноситься людьми з дієтою з низьким вмістом клітковини і [допомагає] збільшити об'єм випорожнень. Вживання арахісу і фісташок може також позитивно вплинути на здоров'я кишківника, збільшуючи кількість корисних бактерій у кишківнику.

Хто страждає непереносимістю лактози, вживання продуктів з її високим вмістом може спричинити проблеми з травленням, від здуття живота та газів до спазмів і серйозного болю в животі.

Якщо говорити про сири, то не всі заборонені тим, хто на дієті. Існує кілька видів сирів, якими люди, чутливі до лактози, можуть насолоджуватися в помірних кількостях.

Зараз ви читаєте новину «Шість продуктів, які допоможуть покращити роботу кишечника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі