вівторок, 26 грудня 2023 18:20

Дев'ять видів сирів, які дозволено їсти тим, хто чутливий до лактози
10

Хто страждає непереносимістю лактози, вживання продуктів з її високим вмістом може спричинити проблеми з травленням, від здуття живота та газів до спазмів і серйозного болю в животі.

Якщо говорити про сири, то не всі заборонені тим, хто на дієті, пише realsimple.

Існує кілька видів сирів, якими люди, чутливі до лактози, можуть насолоджуватися в помірних кількостях.

Автор: pinterest
  Назвали 9 видів сирів, які можна їсти тим, хто страждає від непереносимості лактози
Назвали 9 видів сирів, які можна їсти тим, хто страждає від непереносимості лактози

Головне правило: чим свіжіший сир, тим більше в ньому лактози. Тож ті, у кого особливо чутливий шлунок, будь-що захочуть уникати більш вершкових сортів, таких як рікотта чи сир. Цукор є основним компонентом лактози, який ускладнює її перетравлення, а це означає, що витримані тверді сири, які мають менший вміст цукру, легше сприймаються шлунком.

Експерт з непереносимолсті лактози Стів Карпер виділив дев'ять сирів, які містять менше 5 грамів цукру на порцію, тобто приблизно від 2 до 3 відсотків лактози. Для довідки, цільне молоко містить близько 4,8 відсотка лактози, що робить його одним із найгірших кривдників для чутливих животів.

Мюнстер

Автор: pinterest
  Мюнстер
Мюнстер

Мюнстер має діапазон лактози 0-1,1%. Напівм'який сир зі Сполучених Штатів є м'яким, злегка горіховим і зазвичай виготовляється з коров'ячого молока. Використовуйте його нарізаним на бутерброд або кубиками як частину сирної тарілки.

Камамбер

Автор: pinterest
  камамбер
камамбер

Цей популярний французький сир містить 0–1,8% лактози. Камамбер відомий своєю м'якою кремовою текстурою та молочним трав'янистим смаком. Шкірка сиру з білою цвіллю їстівна, що робить його популярним вибором для м'ясних виробів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які процеси почнуться в організмі, якщо їсти твердий сир щодня

Брі

Автор: pinterest
  Брі
Брі

Хоча Брі дуже схожий на камамбер, він має дещо вищий діапазон лактози 0-2%. М'який сир із коров'ячого молока з вершковим смаком має багато застосувань, у тому числі запечений у тісті, поєднаний із скибочками яблука та зіркою на столі для м'ясних виробів.

Чеддер (м'які та гострі сорти)

Автор: pinterest
  Чеддер
Чеддер

Сир англійського походження може похвалитися вмістом лактози в діапазоні 0-2,1%. Чеддер – горіховий, розсипчастий сир, який добре поєднується з макаронами та сиром, як сирний соус або вкладений у сирну тарілку.

Проволоне

Автор: pinterest
  Проволоне
Проволоне

Використовуйте масляний проволоен у бутербродах, запіканках і домашній піці. З вмістом лактози 0-2,1% він підходить для людей з непереносимістю лактози.

Гауда

Автор: pinterest
  Гауда
Гауда

Цей сир, який часто продається копченим, має діапазон лактози 0-2,2%. Гауда, яка може бути злегка солодкою, чудово підходить у сирі на грилі, як частина сирної тарілки.

Синій

Автор: pinterest
  Синій сир
Синій сир

Блакитний сир містить 0-2,5% лактози. Подрібнений, гострий, солоний сир чудово підходить для салату і його можна використовувати для приготування сирного соусу.

Пармезан

Автор: pinterest
  Пармезан
Пармезан

Містить 0-3,2% лактози. Популярний сир додає гостроти мисці зі спагетті, а також чудово підходить для піци, змішуючи її з яєчнею або покриваючи панірованою курячою котлетою, щоб приготувати куряче парме.

Швейцарський сир

Автор: pinterest
  Swiss
Swiss

Swiss може похвалитися діапазоном лактози 0-3,4%. Жовтий сир середньої твердості родом зі Швейцарії, він блищить у бутерброді або загортанні, в омлеті та в курячій запіканці.

Звичайно, деякі люди з непереносиміфстю лактози просто не можуть без дискомфорту переносити будь-які молочні продукти. Завжди краще бути обережним. Уникайте сиру та вибирайте один із варіантів безмолочних продуктів.

Молочні продукти корисні та необхідні для організму. Але не всі молочні продукти можна їсти всім. Особливо тим, в кого є непереносимість лактози.

Серед молочних продуктів особливе місце посідають сири. Серед них є корисні та шкідливі. Виокремимо найнебезпечніший сир. Експерти не радять їсти плавлений сир. Або хоча б споживайте обмежено, у невеликій кількості. Саме плавлений сир містить дуже багато речовин, які негативно впливають на роботу серця.

Зараз ви читаєте новину «Дев'ять видів сирів, які дозволено їсти тим, хто чутливий до лактози». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі