понеділок, 27 травня 2024 13:06

Шість дієвих способів, як зменшити пітливість ніг

Шість дієвих способів, як зменшити пітливість ніг
П'ять причин, чому надмірно пітніють ноги Фото: pinterest

Пітливість ніг - це не лише косметична проблема. Надлишок поту збільшує ризик виникнення грибкових інфекцій, лущення шкіри і навіть появи пухирів.

Ці симптоми часто погіршуються з підвищенням температури повітря, але гарна новина полягає в тому, що цю проблему можна вирішити, пише Womans World.

Що викликає пітливість ніг

На долонях рук та підошвах ніг найвища щільність потових залоз на тілі, пояснив Макс Вейл, доктор медичних наук, дерматолог-практик. Пітливість ніг - так само, як пітливість долонь, пахв, обличчя та решти тіла - це універсальне явище.

У деяких людей піт ледь помітний. Але в інших він може бути надмірним, і це може бути викликане основним захворюванням, яке називається гіпергідрозом. Гіпергідроз - це захворювання, за якого спостерігається підвищене потовиділення, без лікування воно може вплинути на якість життя і самооцінку.

Що спричиняє надмірне потовиділення

Ліки. Деякі антидепресанти та ліки від діабету викликають підвищене потовиділення.

Дієта. Гостра їжа, алкоголь та кофеїн можуть стимулювати потові залози та збільшувати потовиділення.

Гормональні зміни. Гормональні коливання, спричинені перименопаузою та менопаузою, можуть викликати пітливість ніг.

Стрес та тривога. Ці почуття активують роботу потових залоз по всьому тілу, включаючи ступні.

Взуття. Ваше взуття також може зіграти роль. Наприклад, якщо воно і шкарпетки не виготовлені з матеріалів, що дихають і вбирають вологу, це обмежує потік повітря і сприяє скупченню поту.

Найчастіше пітливість ніг зустрічається в теплу пору року. Через підвищену щільність потових залоз на ступнях і підвищену температуру в літню пору ноги люблять пітніти влітку.

Влітку інші спітнілі зони, такі як пахви та руки, часто відкриті для повітря або менш щільно одягнені. Це дозволяє їм "дихати". Але ноги часто однаково закриті у взутті та шкарпетках, що призводить до ще більшого потовиділення.

Щоб зменшити пітливість ніг, скористайтесь порадами:

Носіть бавовняні шкарпетки

Бавовна і шкарпетки, що вбирають вологу, - корисні засоби, що допомагають позбутися пітливості ніг, каже доктор Вейл. Синтетичні волокна сприяють накопиченню поту, тому їх не рекомендують використовувати людям із підвищеною пітливістю ніг.

Роберт Коненелло, доктор медичних наук, ортопед-практик, каже, що матеріали, що вбирають вологу, відводять піт від вашої шкіри і переносять його на зовнішній шар шкарпеток. Це допомагає їм швидше висохнути, не дратуючи шкіру і викликаючи грибкової інфекції.

Нанесіть антиперспірант

Щоб шкарпетки відводили вологу ще ефективніше, спробуйте заздалегідь нанести на ноги антиперспірант. Дослідження, проведене у військовій медицині, показало, що він зменшує пітливість ніг до 50%.

Антиперспіранти випускаються у вигляді кремів, лосьйонів та спреїв, пояснює доктор Вейл. Ці засоби щодня наносяться на ноги, щоб зменшити потовиділення. Різні інгредієнти допомагають контролювати потовиділення, але більшість їх містять солі металів, таких як алюміній, які блокують виділення поту потовими залозами.

Змініть взуття

Багато кросівок та спортивного взуття виготовлено із синтетичних матеріалів, які м'які та легкі, але вони також можуть утримувати тепло та збільшувати потовиділення. Якщо у вас пітніють ноги, зосередьтеся насамперед на вентиляції.

Чим більше дихає взуття, тим краще, каже доктор Вейл. Загалом взуття зі шкіри та парусини, як правило, найкраще. Це особливо важливо, якщо ви любите піші прогулянки, їзду велосипедом та інші види фізичної активності. Якщо ваше взуття добре вентилюється, у вас набагато менше шансів зазнати пітливості ніг та пов'язаних із нею проблем, таких як мікоз стопи та грибок нігтів на ногах.

Спробуйте прийняти ванну в солоній воді

Після душу або ванни ретельно витріть ступні та пальці ніг. Швидкого поплескування рушником по стопі може здатися достатньо, але якщо ваші ноги все ще вологі, тепле і темне середовище всередині шкарпеток може сприяти розвитку грибків. Сушіння ніг знижує цей ризик. Воно також зводить до мінімуму тертя шкіри (часта причина появи пухирів) і допомагає зупинити потовиділення ніг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бюджетні способи, щоб не натирало взуття влітку

Якщо ваші ноги потребують додаткової допомоги, доктор Коненелло каже, що замочування їх у солоній воді або використання в'яжучих засобів, таких як олія чайного дерева, може допомогти їх висушити. Ці рідини витягають вологу зі шкіри, завдяки чому ваші ноги менше пітніють. Наповніть миску або таз теплою водою, потім додайте 1/2 склянки солі Епсома або 5-10 крапель олії чайного дерева і опустіть ноги у ванну на 10 хвилин.

Порада: використовуйте фен, щоб висушити зону між пальцями ніг. Доктор Коненелло каже, що це простий та ефективний спосіб зберегти сухість.

Розгляньте вбиральні вставки для взуття

Антиперспіранти місцевої дії і шкарпетки, що вбирають вологу, можуть допомогти звести пітливість ніг до мінімуму, але деяким людям однаково потрібний додатковий захист. Якщо ваші ноги сильно пітніють, доктор Вейл рекомендує спробувати вбиральні вставки для взуття.

Спробуйте ванну для ніг із чорним чаєм

Дубильні речовини в чаї мають в'яжучу дію і допомагають зменшити пори та жирність шкіри, скорочуючи потовиділення. Крім того, заспокійливе купання викликає справжнє задоволення. Просто наповніть невелику миску або тазик теплою водою на 10 см і додайте два пакетики чорного чаю. Замочіть ноги на 20 хвилин, потім промийте і ретельно висушіть.

Коли звертатися до лікаря з приводу пітливості ніг

Слід відвідати лікаря, якщо симптоми впливають на ваші життя та самооцінку. Дерматолог або ортопед можуть перевірити основні захворювання, які можуть збільшити пітливість ніг, та допомогти вам почуватися краще.

Якщо ваші спітнілі ноги викликають дискомфорт або занепокоєння, варто записатися на прийом до лікаря, щоб обговорити можливі методи лікування.

Люди, які сильно пітніють, будь то від фізичних вправ або впливу спеки, можуть відчувати тягу до солоних продуктів. Це реакція організму на відновлення балансу рівня електроліту натрію, який необхідний для загального функціонування.

Якщо ви хочете солі саме з цієї причини, ви можете відчувати й інші симптоми, такі як спрага та втома.

Зараз ви читаєте новину «Шість дієвих способів, як зменшити пітливість ніг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі