неділя, 20 серпня 2023 11:38

Сезон кавунів: чим корисні і чи можуть викликати отруєння

Сезон кавунів: чим корисні і чи можуть викликати отруєння
Кавун – джерело вітамінів і мінеральних елементів. Фото: pixabay.com

Кавун приблизно на 90% складається з води, тому вважається продуктом, який запобігає зневодненню організму. Крім того, він містить антиоксиданти та вітаміни.

Однак ці баштанні можуть містити підвищений рівень нітратів. Про це пише Центр громадського здоров'я.

Корисні властивості

Кавун містить антиоксиданти:

лікопен, каротиноїди, які зміцнюють здоров'я серця, зменшують ризик захворювання на рак і знижують рівень "поганого" холестерину, допомагають контролювати артеріальний тиск та діабет, покращують статеву функцію;

холін потрібен мозку та нервовій системі для регулювання пам'яті, настрою, контролю м'язів, здоров'я клітин;

амінокислоту цитрулін, яка покращує стан судин і м'язів.

Кавун – потужне джерело вітамінів А, C, К та важливих мінеральних елементів – міді, калію і магнію.

А ще в кавунах є речовини, що відповідають за гострий зір, – лютеїн і зеаксантин.

Крім того, ця ягода містить харчові волокна, що допомагають нормалізувати роботу кишечника, полегшують контроль цукру при діабеті, позитивно впливають на серцево-судинну систему.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Проблеми з пам'яттю і не тільки: чим загрожує куріння

Що таке нітрати

Нітрати – солі азотної кислоти, які природньо містяться в рослинах, потрапляючи з грунту. У допустимих нормах нітрати безпечні.

Нітрати додаються в ґрунт під час визрівання кавунів. За дотримання агротехнології баштанний візьме рівно стільки, скільки йому потрібно для зростання, і до кінця дозрівання в ньому не буде нітратів – ягода виросте, живлячись ними.

Але деякі несумлінні фермери додають неконтрольовану кількість добрив у ґрунт, що призводить до накопичення нітратів в ягоді.

Також підвищений рівень нітратів може міститись у недозрілих кавунах. Ягоди можуть накопичувати найбільше нітратів у незабарвленій частині м'якоті, яка прилягає до шкірки, у самій шкірці та біля хвостика.

Хто у групі ризику отруєння нітратами

Найбільш чутливі до дії нітратів і нітритів – діти до шести місяців.

Це зумовлено недосконалістю ферментних систем організму та біохімічних процесів, у зв'язку з чим зростає ризик розвитку водно-нітратної метгемоглобінемії – дуже рідкісної та небезпечної форми анемії.

Отруєння нітратами у немовлят найчастіше трапляється з причини використання забрудненої нітратами води (наприклад, колодязної) під час приготування сумішей.

До зони ризику також потрапляють діти до 3-6 років і вагітні жінки.

Чутливі до нітратів й особи старшого віку, люди, які хворіють на анемію, люди із захворюваннями дихальної і серцево-судинної систем, а також ті, хто мають ослаблення організму, порушення обміну речовин і гормональних процесів. 

Як підвищення дози нітратів впливає на організм:

спричиняє подразнення слизової оболонки травного тракту, викликаючи нудоту, блювання, біль у шлунку;

знижує здатність гемоглобіну переносити кисень, призводячи до гіпоксії (кисневої недостатності);

сприяє розширенню судин і може істотно знизити тиск.

При довгостроковому вживанні:

підвищує ризик розвитку раку;

знижує в організмі концентрацію йоду, що впливає на функціонування щитоподібної залози;

погіршує засвоєння вітаміну С, призводячи до гіповітамінозу;

стає причиною проблем під час вагітності у жінок, призводить до ускладнень з потенцією у чоловіків.

У яких випадках вживання кавунів може зашкодити

Причиною отруєння кавунами можуть стати бактеріальні збудники.

Йдеться насамперед про надбиті, надрізані кавуни або ж придбані у місцях, де не дотримуються санітарно-гігієнічних норм.

Тож дуже важливо ретельно помити ягоду під проточною водою перед споживанням й загалом не купувати її на стихійних ринках, біля трас. Розрізані кавуни зберігайте лише у холодильнику.

Якщо у людини гіперкаліємія (надлишок калію у крові), варто обережно вживати смугасту ягоду, адже це може призвести до аритмії чи спазмів м'язів.

У літрі кавунової м'якоті міститься приблизно 60 г цукру. Щоб уникнути значного глікемічного навантаження на організм, пам'ятайте про міру в розмірі порцій та поєднуйте споживання цієї ягоди з іншою багатою на клітковину їжею.

Вагітним жінкам не можна зловживати м'якоттю кавуна, адже це може призвести до надмірного навантаження на нирки.

Людям із захворюваннями сечостатевої системи теж необхідно дозувати споживання цієї ягоди, особливо якщо ці хвороби ускладнені наявністю каменів у нирках, адже можна спровокувати їхнє відходження.

Харчування впливає на весь організм – зокрема й на роботу серцево-судинної системи. Для здоров'я серця потрібно мінімізувати вживання солі і цукру.

Міністерство охорони здоров'я порадило батькам, як дитині уникнути ожиріння.

Зараз ви читаєте новину «Сезон кавунів: чим корисні і чи можуть викликати отруєння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі