субота, 12 травня 2018 05:25

Невролог розповіла про небезпеку дитячого головного болю

Невролог розповіла про небезпеку дитячого головного болю
На головний біль напруги найчастіше страждають школярі, які ведуть пасивний образ життя. Фото: YakLikuvati.in.ua

Школярі найчастіше страждають на головний більш напруги, який пов'язаний з розумовим та емоційним навантаженням, сидячим способом життя. Триває від 30 хв до 1,5 год. Щоб його позбутися, треба дитина повинна мати достатній сон і відпочинок. Завдання батьків - скласти правильний режим дня. Про це розповіла дитячий невролог Ольга Холодницька.

В якому віці до дитячого невролога звертаються найчастіше?

- Головний біль - одна з найпоширеніших причин звернення до дитячого невролога. Найчастіше на неї скаржаться діти шкільного віку.

У малюків теж може боліти голова, але у них це в більшості випадків є симптомом якого-небудь соматичного захворювання - гіпертермічного синдрому, гострих респіраторних захворювань, ацетонемічного синдрому, залізодефіцитної анемії, пише realist.online.

Як розпізнати головний біль у дитини, яка ще погано розмовляє?

- В силу малого лексичного запасу і соціальної незрілості дітям буває важко передати свої відчуття. Вони сприймають біль в будь-якій частині голови як головний. Будь-то вухо, зуб або очі - дитина буде говорити, що болить голова.

Маленькі діти часто скаржаться на головний біль при втомі, після гучних активних ігор у вечірній час, або навпаки, після тривалого сну або при гіподинамії - тривалого перегляду мультфільмів або електронних ігор.

Який головний біль характерний для школярів?

- Найчастіше у них спостерігається головний біль напруги. За статистикою, на неї припадає 60% всіх випадків у дітей шкільного віку. Виникає в будь-який час дня. У дітей найчастіше в другій половині дня і увечері. Тривалість - від 30 хвилин до 1,5 години. Діти скаржаться на біль в лобно-скроневої області, переважно ниючого характеру. Також може супроводжуватися сонливістю, дратівливою реакцією на шум і яскраве світло.

Головний біль напруги найчастіше зустрічається під час навчального процесу, пов'язаний з розумовим та емоційним навантаженням, сидячим способом життя. В період літніх канікул діти на нього майже не скаржаться.

Як його лікувати?

- Головне - дотримуватися режиму дня. У дитини повинен бути повноцінний, достатній сон. Протягом дня обов'язково слід активно відпочивати. Завдання батьків - навчити дітей раціонально організовувати свій робочий день.

Потрібно уникати тривалих ігор на електронних носіях, особливо у вечірній час, перед сном. Світло екранів викликає порушення синтезу меланіну - гормону сну. Це може призвести до безсоння, порушення графіка сну і як наслідок - до головного болю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 продуктів, які варто давати дітям у спеку

Чи потрібно давати дитині ліки?

- Якщо біль інтенсивна і дитина не може виконувати свою звичну роботу, можна використовувати некомбіновані анальгетики. Порадьтеся з сімейним лікарем, педіатром або дитячим неврологом, які саме вибрати.

Зняти її можна за допомогою масажу потилиці, шиї і комірцевої зони.

Без лікаря не обійтися, якщо головний біль виникає в нічний час, супроводжується блювотою, посилюється в горизонтальному положенні, супроводжується порушеннями мови, об'ємом рухів в руках або ногах. Також небезпечним є головний біль на фоні високої температури тіла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як привчити дитину до читання

Що порадите батькам?

- Повинні пам'ятати, що найголовніше в профілактиці захворювань - це любов і власний приклад. Від того, який спосіб життя ми ведемо, як організуємо свій робочий день, яку їжу і напої вживаємо, як говоримо між собою і зі своїми дітьми, наскільки піддаємося емоційним навантаженням, залежать здоров'я наше і дітей.

Спільне прослуховування пісень допомагає зміцнити сімейні відносини. Таких висновків дійшли дослідники університету Арізони, проаналізувавши роль музики в стосунках між дорослими і дітьми.

Зараз ви читаєте новину «Невролог розповіла про небезпеку дитячого головного болю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі