четвер, 25 січня 2024 00:30

Не "демонізуйте" картоплю: вчені виявили несподівану користь цього овочу для здоров'я

Не "демонізуйте" картоплю: вчені виявили несподівану користь цього овочу для здоров'я
Вчені виявили, що вживання картоплі не сприяє ожирінню і діабету. Фото: скріншот з відео "Сніданок з 1+1"

Картопля - популярний овоч, за допомогою якого можна приготувати безліч страв.

І як показали результати нового дослідження, цей продукт менш шкідливий, ніж вважалося раніше. Про це йдеться у статті, опублікованій у науковому журналі Journal of Medicine Food.

Фахівці Центру біомедичних досліджень Пенінгтона (США) провели експеримент, після якого дійшли несподіваних висновків про користь для здоров'я картоплі.

Крохмалистий овоч, що містить багато вуглеводів, нерідко рекомендується дієтологами тільки у дуже обмеженій кількості через ризики набору ваги і проблеми з підвищенням цукру у крові.

Автори дослідження зазначили, що такі ризики виключаються, якщо картопля додається в здоровий або дієтичний раціон.

"Картопля багата важливими поживними мікроелементами і не збільшує ризик ожиріння і діабету", - заявили дослідники.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Три страви з картоплі та грибів, які дивують смаком

У експерименті взяли участь кілька десятків людей від 18 до 60 років. Усі вони мали зайву вагу або ожиріння, а також резистентність до інсуліну.

Учасників розподілили на групи, і у кожній учасники дотримувалися власних харчувань з великою кількістю овочів і фруктів. Але у першій групі 40% м'яса у звичному для людей раціоні замінювали бобові - квасоля та горох. У другій м'ясо замінювалося відвареною у шкірці та охолодженою картоплею.

"Результати показали, що картопляна дієта і дієта з переважанням квасолі і гороху однаково корисні для організму і фактично не мають істотної різниці для здоров'я", - йдеться в статті.

Вчені зазначили, що картопля часто незаслужено "демонізують". За їхніми словами, охолоджена відварна картопля стає джерелом резистентного крохмалю, що виконує функцію пребіотика: її поїдання сприятливо позначаєте на стані кишкової мікрофлори, імунітету, підтримує активний обмін речовин.

Фахівці підкреслили, що виникненню проблем зі здоров'ям сприяє не вживання картоплі як такої, а той факт, що її любителі ігнорують багато здорових норм у харчуванні.

Щоб забезпечити організм мікроелементами й не допустити накопичення шкідливих речовин, дієтологи рекомендують максимально урізноманітнювати раціон. Також фахівці з харчування наполягають, що є продукти, надмірне вживання яких може негативно вплинути на здоров'я. Експерти виділили п'ять продуктів, які не варто їсти щодня.

Зараз ви читаєте новину «Не "демонізуйте" картоплю: вчені виявили несподівану користь цього овочу для здоров'я». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі