понеділок, 03 червня 2019 17:48

Назвали приховані симптоми хвороби Лайма

Назвали приховані симптоми хвороби Лайма
Хворобу Лайма переносять кліщі. ФОТО: cbsnews.com

Через укус кліща можна заразитися хворобою Лайма. Це бактеріальна інфекція, яка вражає всі системи організму. Особливо сильного удару завдає нервовій, серцево-судинній й опорно-руховій. На перших стадіях протікає практично непомітно. Дає про себе знати вже після того, як стає хронічною.

Перелік характерних для хвороби Лайма симптомів подало видання Reader's Digest.

1. Проблеми з концентрацією уваги. Хворим стає важко зосередитися на конкретному завданні й на окремих звуках. Знаходячись у переповненій кімнаті, люди з хворобою Лайма часто не здатні сконцентруватися на своєму співрозмовнику, звертають увагу навіть на незначні сторонні шуми. Через це постійно дратуються.

2. Забудькуватість. Страждає переважно короткочасна пам'ять. Приміром, вилітають з голови почуті нещодавно фрази, люди забувають, куди кладуть ті чи інші речі. Стає важко читати, адже все одразу забувається.

3. Постійна виснаженість. Хворі почуваються настільки втомленими, що часто не мають сил навіть підвестися з ліжка й виконати елементарні побутові справи. При цьому втома не минає незалежно від того, скільки людина спить і відпочиває.

4. Біль у горлі. Часто є доволі інтенсивним, схожим на той, що турбує під час ангіни.

5. Важкість у ногах. Особливо відчутна одразу після ранкового пробудження. Час від часу може супроводжуватися спазмами.

6. Уповільнене серцебиття. За хвороби Лайма виникає запалення, яке блокує електричні сигнали в серці. Через це воно починає рідше скорочуватися.

7. Головний біль. Відчувається так, ніби щось тисне на голову. Може бути настільки ж сильним, як мігрень.

8. Втрата тяги до улюблених продуктів. Хвороба Лайма може вплинути на смакові відчуття. Через це людина часто стає байдужою до продуктів, смаком яких раніше насолоджувалася.

9. Нав'язлива поведінка. Люди з хворобою Лайма часто не можуть вийти з дому, доки на 100% не впевняться, що все в порядку. При цьому по декілька разів перевіряють, чи вимкнуті електроприлади, чи зачинені двері. Уже стоячи на порозі, повертаються, щоб переконатися ще раз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У столичній лікарні відмовилися витягти з дитини кліща

10. Труднощі в спілкуванні. Людям із хворобою Лайма складно підбирати слова. Часто хворі не договорюють до кінця фрази.

11. Підвищена чутливість до світла. Очі настільки хворобливо реагують на нього, що в деяких випадках хворим доводиться носити сонцезахисні окуляри навіть у приміщенні.

12. Розмитий зір. Картинка перед очима у хворих не стає чіткішою навіть завдяки окулярам.

13. Нерегулярні місячні. У періоди загострення хвороби Лайма виникають гормональні коливання. На їхньому фоні й порушується менструальний цикл. Регулювати його допомагають протизаплідні таблетки.

14. Зменшення сексуальної активності. Через хворобу Лайма знижується лібідо як у жінок, так і в чоловіків.

15. Підвищена чутливість шкіри. Нестерпним стає навіть легкий найделікатнішого одягу.

Кліщ переносить збудників 20 хвороб. Хворобу Лайма — найчастіше. Сироватки від неї немає, тож інфекція лишається в організмі на все життя.

Зараз ви читаєте новину «Назвали приховані симптоми хвороби Лайма». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі