понеділок, 14 травня 2018 06:21

Кліщ переносить збудників 20 хвороб

Автор: www.ofe.ru
  Кліщі викликають хворобу Лайма. Для неї характерна пляма у вигляді концентричних кругів. На відміну від інших укусів, вона з часом збільшується
Кліщі викликають хворобу Лайма. Для неї характерна пляма у вигляді концентричних кругів. На відміну від інших укусів, вона з часом збільшується

— Зараз із кліщами — біда. У них якраз пік активності, — говорить Микита Колесниченко, 43 роки, столичний інфекціоніст. — Проб­лема в тому, що людина при укусі нічого не відчуває, адже кліщ — не комар. Тому й по допомогу звертається не одразу. За цей час комаха встигає і крові напитися, і заразити.

Кліщ переносить 20 збудників інфекцій. Найчастіше — хворобу Лайма. Вона починається з лихоманки та головного болю. Згодом підвищується температура тіла, виникає нудота, ломота і млявість. Сироватки від хвороби немає, інфекція залишається в організмі на все життя.

— Це інфекційне захворювання підступне тим, що маскується під інші недуги. Людина роками лікує головний біль і слабкість суглобів. При цьому винить погані ліки, бо ті не допомагають. До мене не раз приходили пацієнти з такими скаргами. Коли ж стали розбиратися, дивитися результати аналізів, то виявилось, що їх вкусив кліщ.

Збудники хвороби Лайма вражають нервову та серцево-судинну системи. Підступність ще і у важкому діагностуванні. Антитіла з'являються в крові лише через один-три місяці. Для хвороби характерна пляма у вигляді кола. На відміну від інших укусів, вона збільшується.

— Місце укусу варто обвести маркером. Якщо пляма виходить за окреслені межі, слід одразу ж звернутися до інфекціоніста.

Радить розпилювати аерозолі від комах. Проте наносити їх потрібно на одяг, а не на шкіру. Можуть викликати алергію чи блювоту. Експерт рекомендує регулярно користуватися репелентами. Найефективніші спреї або краплі з діетілтолуамідом, альфаметріном або перметріном.

— Пік активності комах спричинило потепління. Цьогоріч на 15 відсотків більше кліщів, ніж зазвичай о цій порі. Весни фактично в нас не було, після зими одразу почалося літо. Температура близько 20 градусів тепла — найсприятливіша для цих комах. Тому вони особливо активні в цей час, — каже Павло Дяченко, 41 рік, науковий співробітник Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Лева Громашевського.

Захистити шкіру від кліщів допоможе втирання евкаліптової або лавандової олії.

— Неправда, що кліщі падають із дерев. Вони живуть у траві й не можуть піднятися вище як на метр, — каже Ігор Небогаткін, 57 років, з Інституту зоології, експерт Центру громадського здоров'я. — Вони, як павуки, які тільки повзають. Не літають, не стрибають із дерев. Сидять на траві й чекають, коли людина до них прийде, і вчепляться.

Після прогулянки радить оглянути себе, особливо — під колінами, пах, живіт, на рівні бюстгальтера, шкарпеток та на шиї. Там кліщі найчастіше чіпляються. Комахи лізуть на тонку шкіру, де багато судин. Дітей кліщ найчастіше кусає в голову.

— На природу беріть не просто одяг з довгими рукавами та холошами, а щоб він при цьому щільно облягав тіло.

Щоб видалити з тіла кліща, потрібно пальці обмотати бинтом чи серветкою. Потім злегка притиснути і обертати по колу, ніби викачувати його. Тоді зупинитися і рвонути.

— Перед тим, як викручувати кліща, раджу покачати його тільце зі сторони в сторону. Ці комахи виділяють "цемент", коли прикріплюються. Це їм потрібно, щоб легко відпасти після того, як насмокчуться крові. Кліщ може збільшуватися у сотні і навіть тисячі разів. Останньою порцією слини розріджує "цемент" і відвалюється від рани. З останньою краплею в організм вихлюпується вся зараза, що була у кліщі.

Зараз ви читаєте новину «Кліщ переносить збудників 20 хвороб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі