середа, 09 грудня 2020 15:22

Науковці за 30 років досліджень довели негативний вплив м'яса на організм

Науковці за 30 років досліджень довели негативний вплив м'яса на організм
Науковці вважають, що кожна порція мяса в день збільшує ризик ішемічної хвороби серця на 12%, необроблене мясо підвищує ризик на 11%, тоді як перероблене м'ясо, наприклад, хот-дог чи бекон, підвищує ризик одразу на 15%. Фото: pixabay

Зі зменшенням ризику серцевих проблем пов'язана заміна червоного м'яса на рослинний білок, що міститься в бобових, горіхах чи сої.

Висновки науковців про те, що харчування знижує ймовірність розвитку ішемічної хвороби серця, яка є найчастішою причиною смерті українців, підтверджує нове дослідження, пише "Українська правда".

Американські дослідники базували висновки на спостереженні за 43 272 чоловіками. Віком в середньому – 53 роки. Спостереження проводилося майже 30 років. Воно пояснює, що в загальному ризик серцево-судинних хвороб може зменшити зниження споживання червоного м'яса і заміна його на цільнозернові, молочні продукти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У картоплі міститься більше калію, ніж у бананах: цікаві факти

"Ми провели багато досліджень, під час яких люди відмовлялися від червоного м'яса, натомість більше звертали увагу на рослинну дієту", – каже кардіолог New York-Presbyterian Medical Group Queens Анджалі Датта.

Експеримент сфокусували на чоловіках в США, але цілком імовірно, що ці результати не сильно відрізнятимуться і для жінок. На момент початку дослідження 1986 року жоден із чоловіків, за якими розпочали спостереження, не мав проблем із серцем і не хворів раком. Учасники заповнювали анкету про своє харчування кожні 4 роки. За 30 років спостереження зафіксували 4456 випадків ІХС, а 1860 з них завершилися смертю.

Науковці вважають, що кожна порція мяса в день збільшує ризик ішемічної хвороби серця на 12%, необроблене м'ясо підвищує ризик на 11%, тоді як перероблене м'ясо, наприклад, хот-дог чи бекон, підвищує ризик одразу на 15%. Натомість одна порція рослинних білків, як от горіхи, квасоля чи соя, зменшили вірогідність ІХС на 14%.

"Рослинні продукти також насичують організм жирами, клітковиною, антиоксидантами. Вони можуть принести користь здоров'ю серця за рахунок збільшення захисного холестерину і покращення функції кровоносних судин серця", – сказала Роуч.

До 2035 року вартість лабораторного м'яса буде в 10 разів нижче, ніж натурального. Синтетичні білкові продукти стануть набагато смачнішими, кориснішими й ситнішими, порівняно зі звичайним м'ясом. Такими висновками поділились дослідники американського аналітичного центру RethinkX.

Зараз ви читаєте новину «Науковці за 30 років досліджень довели негативний вплив м'яса на організм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі