вівторок, 16 квітня 2024 07:37

Миттєво прокинетесь: якими напоями можна замінити каву вранці

Миттєво прокинетесь: якими напоями можна замінити каву вранці
Бадьорять краще за каву: їжа та напої, які допомагають миттєво прокинутисяФото: pinterest

Для багатьох ранкова чашка кави – ритуал або звичка, вироблена місяцями і навіть роками.

Чарівний аромат йому надає кафеоль – масляниста речовина, що утворюється при обсмажуванні. А за цінний тонізуючий ефект у каві відповідає власне кофеїн, алкалоїд, що впливає на аденозинові рецептори. Це означає, що кава не бадьорить, а блокує стан сну, підтримуючи нервову систему у збудженому стані, пише prostoway.

Говорячи про продукти та напої, які бадьорять краще за каву, розповімо лише про ті, що містять кофеїн. Інші натуральні речовини також здатні підбадьорити організм – спробуй знайти альтернативу каві, якщо виникла така потреба чи просто інтерес.

Вода

Напевно, неодноразово чули пораду починати день зі склянки чистої води кімнатної температури — також нерідко радять додати в цю склянку трохи меду та лимонного соку. Вода – найважливіший елемент здорового метаболічного обміну. І часто саме недолік гідрації змушує нас відчувати втому та млявість. До речі, кава виводить воду, і це одна з причин, через яку зловживати небезпечно.

Матча

Якщо ти цінуєш ритуал кави, то японський яскраво-зелений чай матча повинен тобі сподобатися. Його гіркуватий смак і незвичайний аромат чудово гармонують із молоком, у тому числі рослинним. Матча містить багато хлорофілу, що має антисептичну та ранозагоювальну дію, а також амінокислоту L-теанін. Вона також бадьорить, але інакше ніж кофеїн, викликаючи розслаблення без втрати концентрації. Матча випускається у вигляді порошку дуже тонкого помелу, і напій потрібно збивати вінчиком або маленьким міксером для латте.

Золоте молоко

Або куркума-латте: це напій, що готується з молока і спеціальної суміші спецій (куркума, імбир, аніс, кориця, кардамон, запашний або чорний перець — можна купити готовий склад або зробити адаптований під свої смаки). Акторка Гвінет Пелтроу зізнавалася, що давно замінила каву на куркума-латте і почувається чудово. Попереджаємо: на каву золоте молоко зовсім не схоже, проте сприяє схудненню завдяки високій дозі куркуміну, і пити його можна не тільки вранці, а й перед сном.

Гіркий шоколад та ягоди

Це не тільки смачно, а й корисно. Гіркий шоколад містить кофеїн, дія якого нам чудово відома, а також теобромін та масу цінних ефірних сполук. Свіжі (та й заморожені) ягоди буквально під зав'язку "набиті" антиоксидантами та вітамінами, що викликають миттєвий сплеск енергії.

Мугітя

Це також японський напій. Мугитя роблять із обсмаженого ячменю або пшениці і він має дуже м'який, ніжний смак. Пити його можна не лише гарячим, а й холодним: ячмінний чай і бадьорить, швидко знімає набряки, і покращує кровообіг. Його секрет – у високій дозі вмісту ГАМК (гамма-аміномасляної кислоти), що покращує когнітивні функції, пам'ять та концентрацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Золоте молоко і не тільки: які напої допоможуть швидко заснути

Імбирні цукати

Хороші і до чаю, і самі собою. Гіркота і гострота імбиру балансуються солодощами цукру, і всього пара цукатів підбадьорять тебе як слід завдяки вмісту алкалоїду гінгеролу, що володіє зігріваюч дією і розганяє метаболізм.

Хтось може заснути раптово, а хтось страждає безсонням і мусить півночі дивитись у стелю чи гортати стрічку соцмережі.

Найгірше, коли безсоння починає впливати на життя. Експерт зі сну каже, є одна річ, якої слід уникати, якщо ви прокидаєтеся серед ночі. Це перевірка телефону.

Зараз ви читаєте новину «Миттєво прокинетесь: якими напоями можна замінити каву вранці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі