середа, 12 червня 2024 00:30

Кімната має нагадувати печеру: яка температура найоптимальніша для сну

Кімната має нагадувати печеру: яка температура найоптимальніша для сну
Лікарі назвали найоптимальнішу температуру для сну в спекотні дні Фото: pinterest

Деякі звички сну можуть пришвидшити процес старіння.

Якщо спите в занадто теплій кімнаті, це ускладнює вивільнення певних гормонів і порушує сон, пише Healthdigest.

На думку експертів, сон у комфортній прохолодній, темній і тихій обстановці вважається оптимальним. За словами психолога сну, доктора Мішель Дреруп, кімната повинна нагадувати "печеру".

Згідно з дослідженням 2012 року, сон у спекотній кімнаті збільшує шанси на пробудження серед ночі, а також впливає на повільний сон і сон зі швидкими рухами очей. Повільнохвильовий сон важливий для консолідації інформації та зберігання пам'яті в мозку. Порушення повільнохвильового сну вважається однією з причин втрати пам'яті у літніх людей. Імунна система також отримує користь на цій стадії сну, також відбувається ріст і регенерація тканин - два ключові чинники в запобіганні старінню.

"Сон - це регенеративний процес, під час якого ми зцілюємося і наші нейрони створюють міцні зв'язки. Це як фонтан молодості, в який ми пірнаємо щоночі", - пояснив лікар-остеопат доктор Михайло Варшавський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В якій позі найкраще спати у спеку

Поганий сон пов'язаний з активацією біологічного старіння і низки захворювань, таких як діабет, серцево-судинні захворювання, ожиріння, депресія, розсіяний склероз і рак. Згідно з дослідженням 2016 року, лише одна ніч недостатнього сну може призвести до прискореного старіння клітин.

Зв'язок між теплою кімнатою, гормонами і старінням

Мелатонін, який часто називають гормоном сну, вивільняється у відповідь на зниження температури тіла і настання темряви. Вважається, що мелатонін не тільки впливає на циркадний ритм і цикл сну-неспання, а й допомагає захистити від нейродегенерації. Крім того, мелатонін пов'язаний з вивільненням гормону росту, який підтримує тонус м'язів і молодість шкіри.

Тому повноцінний нічний сон у прохолодній і зручній кімнаті допоможе вам виглядати молодше. Принаймні, ви можете прокинутися відпочилим і знизити ризик появи темних кіл під очима і набряклості.

Яка ідеальна температура для сну

Хоча немовлятам і літнім людям може знадобитися трохи вища температура в кімнаті. Широко прийнятою відповіддю є температура 15,5-19,4 С°. Експерти зазначили, що цей показник насправді дуже індивідуальний, але головне переконатися, що ви не прокидаєтеся посеред ночі через те, що дуже спекотно.

Влітку важко підтримувати вдома прохолоду і не кожному під силу впоратися із задухою. А багатьом і взагалі важко заснути. Але є деякі техніки засинання у спекотні дні. Ці методики буквально змушують мозок перезавантажитися і відключитися.

Стародавні єгиптяни були змушені спати у спекотному та вологому кліматі. Їхні способи дійшли до наших днів і працюють досі.

Зараз ви читаєте новину «Кімната має нагадувати печеру: яка температура найоптимальніша для сну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі