пʼятниця, 31 травня 2024 11:27

Який запах може свідчити про розвиток онкології

Який запах може свідчити про розвиток онкології
Назвали два запахи, які можуть свідчити про розвиток раку Фото: pinterest

Кожен вид раку має свої особливі "сигнали".

Лікарі знову забили на сполох, бо за останні роки почастішали випадки, коли пацієнти масово почали скаржитися на дивну проблему, пише pixelinform.

Один симптом може поєднувати різні види раку, зокрема саркому, лімфому, гліому. багато хто цей симптом помилково списує на наслідки Covid-19.

Запах паленої гуми

Першим про цей симптом розповів британець Алекс Савадж. У мережі він опублікував свою історію, в якій розповів, що кілька днів поспіль він прокидався від їдкого запаху паленої гуми. Ледве розплющивши очі, він починав у страху будити свою кохану Ганну, щоб швидше знайти вогнище загоряння і усунути його, поки воно не завдало нищівної шкоди. Однак дівчина зовсім нічого не відчувала і припустила, що її нареченому це просто здалося. Але так тривало кілька днів, і коли те, що відбувалося, не на жарт почало лякати близьких Алекса, вони порадили йому звернутися за допомогою до медиків.

Спершу він подумав, що це звичайнісінький синусит, але після того, як здав безліч аналізів і зробив магнітно-резонансну томографію (МРТ), йому діагностували гліобластому тобто агресивний вид раку мозку, що розростається за допомогою мікроскопічних вусикі. Як правило, з нею живуть не більше 14 місяців.

Алекс не міг повірити в це, бо усе життя займався спортом і дотримувався здорового способу життя.

Запах горілих тостів

Аналогічний випадок не з чуток виявився знайомим і англійці Ясмін Клепп. Жінка розповіла, що довгий час її переслідував запах горілих тостів. Вона, на відміну від оточуючих, відчувала його абсолютно скрізь: удома, на роботі та навіть на вулиці. Згодом її життя стало нестерпним і Ясмін вирішила звернутися за допомогою до медиків. Фахівці провели дослідження та з'ясували, що у неї в мозку розвинулася злоякісна пухлина IV стадії. Така сама, з якою зіткнувся Алекс Савадж. У терміновому порядку її поклали на операцію та призначили курс хіміотерапії.

Пізніше Клепп згадувала, що її знайомі часто говорили про те, що вона "зависала на кілька хвилин" під час розмови, а потім поверталася назад, начебто нічого й не сталося. Дивно, що сама Ясмін цього зовсім не помічала і дуже дивувалася, коли колеги та друзі вітали її із "поверненням у реальність". За словами фахівців, подібні паузи теж були першим симптомом страшного діагнозу. Саме тому ігнорувати їх у жодному разі не можна.

Лікарі не перестають нагадувати про те, як важливо не залишати поза увагою навіть незначні зміни у своєму організмі. Проте багато хто продовжує заплющувати очі на рекомендації, вірячи в те, що це їх ніколи не торкнеться.

Пухлинні клітини можуть з'явитися абсолютно в будь – якій точці тіла, тому чим раніше їх вдасться виявити, тим легше вийде їх "знешкодити", поки вони не перетворилися на метастази, що поширилися по всьому тілу і практично не залишають шансів на виживання.

Профілактика раку

Деколи навіть найздоровіші на перший погляд люди чують у кабінеті у лікаря злощасний діагноз, який поділяє їхнє життя на "до" та "після". Саме тому відмовлятися від певних заходів щодо профілактики розвитку злоякісних пухлин у жодному разі не можна. Беріть на замітку найпростіші поради.

Відмовтеся від куріння та вживання алкогольних напоїв;

Не нехтуйте фізичною активністю;

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про які хвороби розкажуть "дивні" запахи з рота

Обмежте споживання копченої, гострої та надто солоної їжі, а також слідкуйте за вагою, щоб не допустити ожиріння;

Включайте в меню овочі та фрукти, і не забувайте пропивати курс вітамінів за призначенням фахівця;

При будь-яких нездужання відразу звертайтеся до лікаря, і пам'ятайте про важливість щорічних профілактичних оглядів.

Основні симптоми раку

На багаторічному досвіді лікування людей з онкологічними захворюваннями лікарі виявили такі основні симптоми раку:

Почуття постійної втоми

Підвищена температура тіла

Поганий апетит і наступна за ним різка втрата ваги

Ущільнення в м'яких тканинах чи залозах

Збільшення лімфовузлів

Болі в тілі та голові

Втрата координації

Зміна розміру або кольору родимих ​​плям.

Деякі хвороби дають про себе знати несподіваним чином. Зокрема, запахами. Причому вони не завжди неприємні.

Ниркова недостатність пахне аміаком. Якщо щодня його відчуваєте, сходіть до лікаря. При проблемах із печінкою з рота може пахнути часником або тухлими яйцями. Ці ж "аромати" здатні виділятися і через потові залози, наприклад, з пахв. Справа знову в токсинах, які накопичуються у крові.

Зараз ви читаєте новину «Який запах може свідчити про розвиток онкології». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі