середа, 04 вересня 2024 21:22

Держлікслужба знову за старе: чому чиновникам не подобаються сервіси з бронювання ліків

Автор: apau.org.ua
  Чому чиновникам не подобаються сервіси з бронювання ліків
Чому чиновникам не подобаються сервіси з бронювання ліків

Аптечний прайс-агрегатор Tabletki.ua занепокоєний заявами голови Держлікслужби Романа Ісаєнка про те, що сервіс працює поза правовим полем. Про це йдеться у дописі на сторінці сервісу після інтервʼю виданню LB.ua, де голова Держлікслужби звинуватив прайс-агрегатори в роботі поза правовим полем і неможливості контролювати з боку держави, які саме препарати можна забронювати.

Своєю чергою Тabletki.ua вважають це твердження не коректним, адже сервіс працює лише з ліцензованими аптеками. А вже аптеки несуть відповідальність за повноту та достовірність інформації, розміщеної на нашій платформі.

"Ми завжди оперативно реагуємо на запити будь-яких державних органів, включно з ДЛС, та сумлінно надаємо всю запитувану чиновниками інформацію. Запропоновані Держлікслужбою у квітні цього року зміни до ліцензійних умов, на жаль, вели до повної заборони діяльності прайс-агрегаторів, а не до посилення конкуренції з боку аптечних мереж. Саме тому наш сервіс рішуче виступив проти цих змін та ініціював обговорення з ДЛС та МОЗ.

Сподіваємося, що наш діалог з ДЛС триватиме конструктивно і далі, а фінальна версія змін врахує спільні напрацювання та погоджену позицію нашого сервісу та аптечної спільноти", – підкреслює Олександр Муравщик, співзасновник співзасновник сервісу Тabletki.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Антибіотиками не можна вилікувати все: МОЗ назвало п'ять фактів про ліки

Також у прайс-агрегатора уточнили, що досі профільні чиновники не мали претензій до роботи сервісу.

"І голова Держлікслужби, і міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко та його перший заступник Сергій Дубров неодноразово публічно підтверджували, що не мають жодних претензій до діяльності Tabletki.ua. Наш сервіс завжди діяв у повній відповідності до чинного законодавства, яке жодним чином не забороняє діяльність прайс-агрегаторів, зокрема з обміну інформацією між аптеками та споживачами, серед іншого про бронювання чи резервування лікарських засобів", – наголосив Муравщик.

Вперше про заборону бронювати ліки онлайн заговорили на початку весни після оприлюднення проєкту постанови Кабміну про ліцензування торгівлі лікарськими засобами. У документі був пункт, який фактично унеможливлював роботу саме прайс-агрегаторів.

Цим сервісом користується 30% українців, адже він дозволяє знайти потрібні ліки поряд за вигідною ціною і забронювати їх. Після широкого суспільного розголосу МОЗ, Держлікслужба, представники аптек та онлайнсервісів зібрались на зустріч і вирішили доопрацювати документ.

"17 липня 2024, відбулось остання по цій темі спільна нарада між МОЗ, ДЛС, прайс-агрегаторів та аптек. Таких нарад з травня 2024 було більше 5. Чиновники висловили свою підтримку запропонованим нами змінам та доручили Держлікслужбі закінчити підготовку документа. При цьому, Tabletki.ua погодили спільні зміни з представниками аптек – АПАУ, найбільшою професійною асоціацією аптечного бізнесу. Дотепер ми не бачили фінальну версію змін, які ДЛС готовий винести на розгляд громадськості та державних органів", – деталізували перебіг обговрення представники Тabletki.ua.

Відповідно, ризики заборони бронювати ліки онлайн залишаються.

Застосунок Tabletki.ua — це простий спосіб знайти будь-які необхідні ліки та товари для краси та здоров'я та забронювати їх в Україні за низькими цінами.

Зараз ви читаєте новину «Держлікслужба знову за старе: чому чиновникам не подобаються сервіси з бронювання ліків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі