четвер, 24 вересня 2020 07:54

Фальшиві тести на ковід: експерт прокоментував махінації із лікарняними

Фальшиві тести на ковід: експерт прокоментував махінації із лікарняними
За продаж фальшивих довідок про результат ПЛР-тесту потрібно вводити жорстку адміністративну відповідальність.Фото: www.pmg.ua

У мережі поширюються історії про те, що люди купують позитивні тести на ковід, аби отримати компенсацію за лікарняне. У випадку медиків – відшкодування від держави за професійне зараження. Проте однієї довідки про позитивний ПЛР-тест на ковід недостатньо, щоб медпрацівник отримав виплати. Щодо інших категорій населення, то кількість фальшивих лікарняних через ковід не зросла.

Про це Gazeta.ua розповів Володимир Купріта, ексочільник Громадського центру здоров'я України.

"Держава на даний момент компенсує переважно оплату лікарняного листка. Якщо ми говоримо, що таким чином відбувається відшкодування з фонду соціального страхування, то ковід не є унікальним. А фальшиві лікарняні в нас були й раніше. Я не думаю, що на тлі ковіду їх кількість значно зросла. А якщо ми говоримо про якісь інші виплати, наприклад, відшкодування за професійне зараження на робочому місці, то існує окрема процедура, коли одна довідка нічого не вирішує. Через те, я сумніваюся, що ці історії правдиві або масові. Це просто чутки", - розповів Володимир Купріта.

Також зустрічаються історії про фальшиві довідки про негативний ПЛР-тест на коронавірус. Їх купують, аби виїхати за кордон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польща створила перші у світі ліки від коронавірусу

"Тут потрібно розібратися, якщо це робиться системно, то чому така система сформувалася - черги, волокита, корупція. Якщо це поодинокі людські фактори, тоді потрібна жорстка адміністративна відповідальність за видачу фальшивих довідок. Було б важливо продемонструвати декілька випадків понесення покарання. Але я не знаю жодної такої ситуації. Не варто вірити чуткам. Медики і лаборанти є відповідальними особами, які цінують свою роботу і не допускають таких порушень масово", - додав Курпіта.

Кабінет міністрів України спрямував понад 14,5 млн гривень для збільшення кількості тестувань на Covid-19 та закупівлю відповідного обладнання.

Зараз ви читаєте новину «Фальшиві тести на ковід: експерт прокоментував махінації із лікарняними». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі