субота, 21 грудня 2019 05:25

Експерт розповів, чим корисна червона та чорна ікра

Експерт розповів, чим корисна червона та чорна ікра
Червона ікра покращує пам'ять, піднімає настрій і позитивно впливає на фізичну форму людини. Фото: Анна ЛАКИЗА

Червона ікра покращує пам'ять, піднімає настрій і позитивно впливає на фізичну форму людини. Здатна активізувати мозковий кровообіг і регулювати вміст серотоніну - так званого гормону щастя.

Про це Gazeta.ua розповів Олександр Чистяков, голова Асоціації рибалок України.

Є три основні види ікри: осетрових риб - білуга, осетер, севрюга, стерлядь, шип; лососевих - кета, горбуша, нерка, чавича, кижуч, сьомга; частикових - сазан, судак, щука, вобла. До останніх також можна віднести кефалевих, сигових, тріскових, оселедцевих та ікру морського їжака.

"Ікра риб - смачний, цінний і корисний продукт. При цьому досить дефіцитний і дорогий. Майже вся вона однакова за складом і корисними властивостями. Міститься однаковий набір корисних для людини речовин. В цьому делікатесі немає жодної "зайвої" калорії. Вона містить багато білка - близько 30% і жиру - близько 15%, калорійність - всього 250 калорій на 100 грамів. Є велика кількість протеїнів, які легко засвоюються організмом", - розповів Олександр Чистяков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яка риба зникає із українських водойм - експерт дає невтішні прогнози

Ікра містить вітаміни A, B, C, D, корисні амінокислоти, мінерали, лецитин і фолієву кислоту. Лецитин допомагає виводити холестерин і живить нервові клітини, фолієва кислота бориться з анемією. Її жирні кислоти корисні для серцево-судинної системи,бо поліпшують кровообіг і знижують ризик утворення тромбів. Цей продукт рекомендують людям, які особливо потребують вітамінів, а також годуючим матерям і дітям.

Найпопулярніша - ікра горбуші. Має рожево-помаранчеві ікринки в діаметрі від 3 до 5 мм. Найбільші ікринки - у кети і чавичі - 6-7 мм. Відрізнити їх можна за кольором: ікра кети помаранчево-червона, чавича - насичено-червона. Найдрібніші ікринки - у нерки і форелі - від 2 до 3 мм в діаметрі.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, чим корисна червона та чорна ікра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі