вівторок, 25 червня 2024 12:19

Шість напоїв, які здатні захистити нервову систему та протидіють появі раку

Шість напоїв, які здатні захистити нервову систему та протидіють появі раку
Фото: pinterest

Серед різноманіття напоїв є багато таких, які існують протягом століть і містять антиоксиданти.

Ділимося шістьма найкращими багатими антиоксидантами напоями, щоб вас наситили, пише eatingwell.

Що таке антиоксиданти

Антиоксиданти - це сполуки, які захищають від шкідливих "загарбників", які називаються вільними радикалами. Вони можуть пошкодити клітини нашого тіла та сприяти хворобам. Вільні радикали - це нестабільні молекули, які виробляються в нашому тілі або потрапляють через навколишнє середовище (наприклад, дим і забруднення). Коли їх рівень стає занадто високим, вони можуть пошкодити здорові клітини, що потенційно може призвести до серйозних проблем зі здоров'ям.

6 найкращих напоїв, багатих антиоксидантами

Зелений чай

Чай є одним із найпопулярніших напоїв у світі, і його п'ють протягом століть. Ерін Девіс, зареєстрований дієтолог і фахівець з лікування діабету та освіти, каже: "Коли справа доходить до антиоксидантних напоїв, зелений чай виділяється як мій найкращий вибір".

"Рослинні сполуки зеленого чаю, особливо катехіни, добре вивчені, і було встановлено, що вони знижують рівень цукру в крові, захищають нервову систему та мають протиракові властивості", - пояснює Девіс.

Гранатовий сік

Цей яскравий рубіново-червоний фрукт походить із сучасного Ірану та Індії. Це улюблений напій, багатий антиоксидантами, зареєстрованого дієтолога Марі Спано. Вона пояснює: "Стовідсотковий гранатовий сік виготовляється шляхом пресування цілого фрукта в сік, щоб отримати поліфеноли з шкірки, серцевини та лушпиння, щоб оптимізувати його потенційні антиоксидантні переваги". Вона також додає, що, згідно з дослідженням, 100% гранатовий сік має більшу антиоксидантну дію, ніж червоне вино, виноградний сік Concord або зелений чай.

Виноградний сік

"Виноградний сік містить багато тих самих поліфенолів (наприклад, ресвератрол), які діють як потужні антиоксиданти та допомагають знизити ризик серцевих захворювань", — каже Девіс.

Виноградний сік не отримує достатньої любові за те, що він також насичений антиоксидантами. Крім того, на відміну від червоного вина, воно не призведе до більш негативних побічних ефектів від вживання алкоголю, таких як похмілля.

Гарячий шоколад

Какао насичене антиоксидантами. Чим вищий відсоток какао ви виберете, тим більше антиоксидантів ви споживатимете.

"Холодні шоколадні напої або гарячий шоколад, виготовлений з какао, можуть допомогти покращити кровообіг, підвищити когнітивні здібності та знизити артеріальний тиск, якщо їх регулярно вживати. Ці переваги обумовлені флаванолами какао. Щоб отримати найбільшу кількість флаванолів какао в какао-порошку, вибирайте порошок, який є непідлуженим какао", - пояснює Спано.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як пережити спеку і не застудитись від холодних напоїв та кондиціонеру

Кава

Одне з найбільших джерел антиоксидантів у раціоні багатьох людей міститься в одному напої, який багатьом із нас здається потрібним для початку дня.

Кава є чудовим джерелом хлорогенової кислоти, рослинної сполуки, яка має протидіабетичну, протиракову, протизапальну дію та дію проти ожиріння.

Апельсиновий сік

Апельсиновий сік є чудовим джерелом багатого антиоксидантами вітаміну С, каротиноїдів і флавоноїдів. Спано зазначає, що OJ також містить потужний антиоксидант гесперидин, який також має протизапальні та антиканцерогенні властивості.

"Більшість гесперидину міститься в шкірці та оболонках апельсина. Коли апельсини пресують для отримання 100% апельсинового соку, гесперидин екстрагується з шкірки, м'якоті та мембран, що робить 100% апельсиновий сік одним із найкращих харчових джерел гесперидину", - зазначила дієтолог.

В спекотні дні організм найбільше потребує води. Вона необхідна, щоб уникнути зневоднення. Розповімо, які напої корисно пити влітку і легко втамують спрагу.

Чай та кава - це найкраща альтернатива воді. Якщо не додавати цукор, то в них немає калорій, при цьому є корисні речовини, такі як антиоксиданти та флавоноїди. Попередні експерименти показують, що споживання двох-трьох чашок чаю на день пов'язане зі зниженням ризику передчасної смерті, серцевих захворювань, інсульту та цукрового діабету другого типу.

Зараз ви читаєте новину «Шість напоїв, які здатні захистити нервову систему та протидіють появі раку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі