неділя, 23 лютого 2020 11:05

Дітей почали вакцинувати від поліомієліту

Дітей почали вакцинувати від поліомієліту
Першу вакцину від поліо кололи ФОТО: https://whyy.org/

Група дітей з початкової школи "Арсенал" першою отримала щеплення від поліомієліту в американському Пітсбургу 23 лютого 1954-го.

Час від часу у країні траплялися спалахи хвороби. У деяких хворих розвивалися ускладнення — параліч чи смерть. У 1921-му через поліомієліт залишився паралізованим майбутній президент США Франклін Делано Рузвельт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Винайшли новий спосіб боротьби з дифтерією

У кінці 1940-х в організацію "Марч оф Даймс", засновану Рузвельтом для збереження здоров'я матерів і дітей, вступив Джонас Солк. Він був керівником лабораторії з вивчення вірусів в університеті Пітсбурга. Солк встановив, що поліомієліт має 125 штамів трьох основних видів. Ефективна вакцина мала долати всі. Солк вирощував зразки вірусу, а тоді вбивав їх формаліном. Так розробив вакцину, якою можна було не заражувати пацієнта.

У 1954-му почалися масові щеплення. Ефективність вакцини була високою — 60-70% захисту. Тоді через щеплення стався спалах хвороби — 200 випадків зараження. Причиною була несправна партія вакцини. Стандарти виробництва змінили. Наступного року зробили 4 млн щеплень. У 1955-му у США реєстрували 14,6 тис хворих на поліомієліт, наступного року — 5,8 тис. У 1959-му вакцину Солка використовували у понад 90 країнах.

Пізнішу версію вакцини розробив Альберт Сабін у 1962-му. Вона містить ослаблений живий вірус. Її ковтають, а не колють. Скоро стала популярнішою за попередню, оскільки її дешевше виготовляти і легше вводити.

Діти до 6 років мають бути щеплені від гепатиту В, туберкульозу, кору, паротиту, краснухи, дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту і ХІБ-інфекції. У 6-річному віці роблять повторну вакцинацію від дифтерії, правця, поліомієліту, кору, краснухи та паротиту.

Зараз ви читаєте новину «Дітей почали вакцинувати від поліомієліту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі