неділя, 18 лютого 2024 20:36

Чому люди смикаються уві сні. Пояснення лікаря

Чому люди смикаються уві сні. Пояснення лікаря
Лікар пояснив, що означає здригатися уві сні Фото: pinterest

Під час сну чи в процесі засинання доводилось помічати смикання усього тіла чи окремих частин - руки чи ноги, наприклад. Або це відбувалось з вами, або помічали за іншими. Цей процес викликав пробудження.

Не усім відомо, що це означає. Лікар Юрій Габорець у своєму блозі в ТікТок розповів, чому людина сіпається, коли спить.

"Момент, коли людина здригається уві сні або їй зовсім здається, що вона падає, провалюється - є варіантом норми. У цей момент йде "перемикання реле" кори свідомості на автоматику підкірки і вона тестує м'язи - чи все в тонусі", - пояснює лікар.

Якщо навколо відбувається щось галасливе, підсвідомість теж мотивує тіло здригнутися, готуючи організм до пробудження, адже шум є небезпекою.

Однак є нюанс, якщо подібні явища повторюються часто, це може свідчити про те, що людина перевтомлена.

Також, якщо людина здригається в тиші - це може бути зупинка дихання, тобто апною, що не є нормою. Організм сам себе будить, щоб не задихнутися.

"Поставте біля себе увімкнений мікрофон і прослухайте зранку, чи нема у вашому хропінні зупинок дихання. Якщо є, то у такому разі краще звернутися до лора та сомнолога, бо садиться за ніч серце", - радить Юрій Габорець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що буде, якщо кожен день засинати після півночі

Бувають випадки, коли уві сні в людини смикається якась певна частина тіла, з таким варто звернутися до невролога.

"Подібні випадки можуть свідчити про початок різних захворювань. Наприклад, хвороба Паркінсона або розсіяного склерозу. Тоді треба провести МРТ", - довав лікар.

Якщо сниться, ніби ви падаєте - це перехід у глибокий сон.

Щоб краще спати, не наїдайтесь на ніч і не пийте каву.

Є одна річ, якої слід уникати, якщо ви прокидаєтеся серед ночі. Це - перевірка телефону. Перевірка часу може посилити стрес і ускладнити сон.

Крім того, якщо ви перевіряєте час на своєму телефоні, вміст телефону може надто стимулювати, що ще більше заважає вам розслабитися і заснути. Так зване "блакитне світло", яке випромінює ваш екран, може порушити наші природні цикли сну, тому ви повинні прибрати їх перед сном.

Зараз ви читаєте новину «Чому люди смикаються уві сні. Пояснення лікаря». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі