четвер, 01 вересня 2022 05:09

Чому глютен шкідливий для організму. Які продукти можна вживати на дієті

Чому глютен шкідливий для організму. Які продукти можна вживати на дієті
Одним з головних джерел глютену є фастфуд. Фото: pixabay.com

Думка про те, що глютен шкодить людському організму, дедалі більше набуває популярності. Дієтологи пропонують різні види безглютенового харчування, а виробники постачають товари без глютену.

Глютен - це рослинний білок, що складається з гліадину та глютеніну. Він міститься, зокрема в злакових рослинах (пшениця, ячмінь тощо), пише ТСН.

У народі глютен називають пшеничним білком. Саме в пшениці міститься велика кількість глютену - до 80%. Також його можна знайти і в інших продуктах: ковбасі, соусах, макаронах, цукерках, майонезі, кетчупі.

Чи шкідливий глютен?

Особливу шкоду глютен завдає людям, які мають целіакію. Це - аутоімунне невиліковне захворювання, за якого організм просто припиняє перетравлювати глютен. Виявити неперонисимість цієї речовини можна за певними симптомами: спазм, діарея, нудота та біль у кістках, втрата ваги, стеаторея (кал блідого кольору).

Деякі пацієнти можуть відчувати головні болі або хронічну мігрень. Іноді зʼявляється печія, анемія, здуття живота, хронічна втома, периферична невропатія, зниження маси тіла та часті переломи кісток. Якщо ви відчуваєте хоча б один із цих симптомів після вживання випічки, макаронів та інших продуктів, які містять глютен, одразу зверніться до лікаря.

Найефективнішим методом боротьби з цієї хворобою є дотримання спеціальної дієти. Водночас дуже важливо не лише виключити з раціону глютен, але й знайти для нього повноцінні замінники.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не лише для фігури: назвали п'ять продуктів, які шкідливо їсти щодня

Користь глютену

Глютен - це білок, до складу якого входять цинк, мідь, магній, залізо, вітаміни групи В. Вони забезпечують підтримку імунітету організму, правильну роботи травної системи і кишківника.

Цільнозернові продукти з глютеном дуже корисні для організму. Якщо у вас немає непереносимості цієї речовини, то відмовлятися від продуктів з глютеном не варто.

У яких продуктах міститься глютен?

В усіх виробах з обробленого зерна: випічка, хліб, панірувальні сухарі, печиво, крекери, макарони. Часто виробники додають глютен до ковбасних виробів, соусів, крабових паличок, фабричних цукерок та підлив. Також він часто міститься у вегетаріанському м'ясі.

Одним з головних джерел глютену є фастфуд. Його можна знайти в пиві, чипсах, бургерах, спеціях та деяких видах вина.

Безглютенові продукти

Замість пшеничного борошна використовують рисове, гречане, горохове. Снеки та крекери можна замінити на горіхи, яблука, хумус чи моркву. Замість вівсянки на сніданок можна з'їсти оладки з горохового борошна або гречані пластівці.

Білий або бурий рис, макарони не з пшеничного борошна також можна вживати на безглютеновій дієті. Немає глютену в картоплі, сирі, рибі, молоці, м'ясі, бобових, кукурудзі та сметані.

Якщо ви випадково з'їли такий продукт, то можна вивести глютен з організму.

Для цього потрібно:

- пийте якомога більше рідини - це може бути звичайна вода, бульйон, чай;

- спробуйте відпочити, а краще лягти спати - організм не буде перенавантажуватися і сам впорається з глютеном;

- випийте вітамін С, щоб зміцнити імунітет;

- випийте імбирний чи м'ятний чай, щоб позбавитися нудоти, заспокоїти травну систему та зняти запалення.

Здорове харчування – запорука гарного самопочуття, гарної фізичної форми, сяючої шкіри та позитивного настрою. Та все ж варто знати, які продукти допоможуть у досягненні цілі привести себе у форму, а які – лише нашкодять. ДІєтологи виділили п'ять небезпечних для фігури продуктів, які їмо щодня.

Перша вуглеводна бомба - свіжовичавлені фруктові соки. Вони містять цукор і фруктозу і там зовсім відсутня клітковина. Дієтологи впевнені, користь фруктових соків перебільшена. Натомість радять вживати більше свіжих фруктів і овочевим фрешам.

Зараз ви читаєте новину «Чому глютен шкідливий для організму. Які продукти можна вживати на дієті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі