четвер, 28 листопада 2019 11:30

Британські вчені наполягають на пом'якшенні попереджувальних написів на електронних сигаретах

Британські вчені наполягають на пом'якшенні попереджувальних написів на електронних сигаретах
Занадто жорсткі попередження на електронних сигаретах можуть перешкодити переходу курців зі звичайних сигарет на вейпінг - Independent. Фото: Цензор.НЕТ

Дослідження, проведене Центром адиктивної поведінки при Лондонському університеті Південного берега (LSBU), показало, що занадто жорсткі попередження про шкоду для здоров'я на упаковках електронних сигарет можуть перешкодити курцям перейти на вейпінг.

Про це повідомляє британська газета Independent.

Автори звіту, опублікованого в журналі Addictive Behaviors, закликали уряд переглянути формулювання попереджень на електронних сигаретах. Оскільки учасники дослідження підтвердили, що повідомлення про понижений ризик було б більш ефективним для заохочення переходу курців з традиційних сигарет на електронні.

"Оскільки діючі попередження, прийняті в Євросоюзі, фокусуються на абсолютних ризиках вживання нікотину, вони можуть перешкоджати зміні поведінки курця і підірвати потенціал переходу на електронні сигарети", - заявили в Центрі адиктивної поведінки.

У Центрі радять на товарах зі зниженим ризиком розміщувати "порівняльні" попередження, які оцінюють ризики продукції у порівнянні з ризиками звичайних сигарет.

Дослідження фінансувалося Британським центром дослідження раку (Cancer Research UK).

"Електронні сигарети є відносно новим продуктом. Вони не нешкідливі, і ми поки не знаємо рівень їх довгострокового впливу на організм людини. Але дослідження вже показують, що вейпінг менш шкідливий, ніж куріння звичайних сигарет і він може допомогти людям кинути курити", - впевнена Круті Шротрі, менеджер по боротьбі проти тютюну Британського центру дослідження раку.

Хоча вчені і раніше не прийшли до спільної думки з приводу впливу вейпінга на здоров'я людини, але основні організації охорони здоров'я Британії - у т.ч. National Health System і Public Health England - вважають, що вейпінг менш шкідливий порівняно з курінням звичайних сигарет.

Так, згідно зі звітом Public Health England вейпінг на 95% менш шкідливий, ніж куріння.

За оцінками експертів, у Великобританії щорічно завдяки електронним сигаретам кидають палити 20 000 курців.

В цілому, на думку експертів, альтернативні тютюнові вироби, які не передбачають горіння тютюну (а саме в процесі горіння утворюється багато найбільш небезпечних хімічних сполук - в т.ч. смоли) повинні регулюватися відповідно до профілю їх ризику.

У свою чергу комунікація і більш точна інформація (про відносні ризики, у порівнянні з сигаретами) є ключовими факторами для переходу дорослих курців на потенційно менш шкідливі альтернативи.

В рамках дослідження було опитано 2495 жителів Великобританії. Учасників просили оцінити ризики вживання електронних сигарет і готовність перейти на них зі звичайних сигарет. Заміри проводились до і після надання різних варіантів попереджень про ризики продукції для здоров'я.

Як повідомлялося раніше, у світі все більшої популярності набуває такий підхід до проблеми куріння: якщо не куриш - не посинай, якщо палиш - кидай, якщо не можеш кинути - переходь на менш шкідливі альтернативи.

Зараз ви читаєте новину «Британські вчені наполягають на пом'якшенні попереджувальних написів на електронних сигаретах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі