понеділок, 16 листопада 2020 10:38

Анорексія: як розпізнати хворобу

16 листопада вже 15-й рік поспіль у світі відзначають міжнародний день боротьби з анорексією. Захворювання характеризується стрімким погіршення фізичного та психологічного здоров'я. Хвороба особливо підступна до жінок, адже виникає в 4 рази частіше, ніж у чоловіків. Під час анорексії деякі пацієнти настільки обмежують себе в їжі, через незадоволення власною фігурою, що потім організм не сприймає жодні харчові продукти.

Автор: Karolina Grabowska: Pexels
  Анорексія - важке психічне захворювання, смертність від якого найвища серед інших розладів психіки.
Анорексія - важке психічне захворювання, смертність від якого найвища серед інших розладів психіки.

Причини виникнення хвороби:

- тиреотоксикоз;

- цукровий діабет;

- анемія;

- розлади імунної системи;

- алкоголізм;

- наркоманія;

- різні гормональні порушення;

- серйозні захворювання шлунково-кишкового тракту;

- тривала гіпертермія;

- занижена самооцінка;

- гіпертрофований перфекціонізм;

- спотворене уявлення про правильну вагу і красу;

- психологічні травми;

- фізичне та сексуальне насилля.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Топ-4 фактори, які різко знижують імунітет

Головними симптомами, які свідчать про наявність анорексії стає відмова від їжі й втрата понад 20% нормальної ваги тіла. Людина стає дратівливою, часто плаче, зокрема в жінок зникають критичні дні. Крім цього з'являються запори, здуття, слабкість, гіпотермія, знижений тиск, відсутність статевого потягу, гастрит, набряки, випадіння волосся, ламкість нігтів, остеопороз. Смертність від анорексії становить 20%.

Основний метод діагностування хвороби – визначення індексу маси тіла. Формула виглядає так: вага в кілограмах розділяється на зріст у метрах, зведений у квадрат. Якщо індекс менше 16, в людини видимий дефіцит маси.

Вилікувати анорексію лише таблетками чи крапельницями неможливо. Один із головних інструментів у боротьбі з цим недугом - робота з психотерапевтом.

Акторка 21-річна Ліза Василенко, яка зіграла роль Лоли в серіалі "Школа", поділилася, які проблеми їй доводилося вирішувати в житті. Вона постраждала від булінгу, побоїв, анорексії та нерозуміння батьків.

Зараз ви читаєте новину «Анорексія: як розпізнати хворобу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі