неділя, 13 серпня 2023 12:45

Як справлятися з хронічною втомою: п'ять ефективних технік

Бувають періоди, коли ви почуваєте себе настільки втомленими, що це не минає ні вранці, ні ввечері і навіть – не в будні чи вихідні. Це називається хронічною втомою.

Бадьорість протягом дня часто залежить від того, як почати ранок. Для збільшення сил та енергії постарайтеся робити ранкову зарядку. Однак якщо втома є хронічною, доведеться змінити ритм життя і звички.

Gazeta.ua розповідає про ознаки хронічної втоми й техніки, як з нею боротися.

Щоб дізнатися, як боротися з цією втомою, важливо спочатку зрозуміти, як її визначити. Важливими ознаками є:

1. Головний біль. Коли втома переходить в хронічну стадію, з'являються постійні головні болі, а також болі в кістках, суглобах. Вони рідко проходять повністю і можуть приносити дискомфорт.

2. Зниження продуктивності. Йдеться не лише про фізичну, а й про інтелектуальну продуктивність. Якщо раніше ви виконували свої обов'язки, приміром, за 6 год. на день, а тепер не встигаєте впоратися з усім за 8 год. і вам ніяк не вдається повернутися до минулої продуктивності, то ви можете мати синдром хронічної втоми.

3. Втрата життєвої енергії. Іншими словами – мотивації, бажання розважатися і веселитися. Якщо ви не хочете більше займатися чимось цікавим або шукати якісь захоплення, це може говорити про те, що ви сильно втомилися.

4. Тривога і безсоння. Тривожність, викликана хронічною втомою, нерідко переростає в безсоння. Якщо вам важко засинати, а вранці ви відчуваєте, що абсолютно не відпочили, це вказує на те, що у вас емоційне вигоряння і сильна хронічна втома.

5. Знижений імунітет. Якщо, крім усього описаного вище, ще й почалися частіші хвороби, то сумнівів немає – у вас точно хронічна втома. Тіло дає збій, тому не може протистояти хворобам.

Автор: pixabay.com
  Якщо втома є хронічною, доведеться змінити ритм життя і звички
Якщо втома є хронічною, доведеться змінити ритм життя і звички

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зміниться ваше тіло й здоров'я, якщо приймати холодний душ: корисні поради

Як боротися з хронічною втомою

Потрібен комплекс заходів, а не щось одне з описаного нижче. Гарна новина полягає в тому, що вам не потрібно повністю випадати з робочого процесу і брати безстрокову відпустку.

1. Позбавтеся від багатозадачності. Це найголовніше правило успіху в боротьбі із сильною втомою. Припиніть братися за мільйон справ одночасно. Кожен день у вас повинен бути розписаний, а справи не повинні бути дуже складними і численними. Займайтеся чимось одним, щоб не переживати зайвий раз і підвищувати продуктивність в пріоритетних напрямках.

2. Бувайте частіше на природі. Щоб знизити ймовірність появи перевтоми, вам необхідно частіше відпочивати на свіжому повітрі. Вибирайтеся на дачу, ходіть в походи або ж виїжджайте за межі міста на велосипеді.

3. Відпочивайте правильно. Якщо ви працюєте в офісі, не сидіть вдома на вихідних. Якщо ви багато спілкуєтеся на роботі, побудьте на самоті або з сім'єю. Якщо робочі будні проходять на самоті, поспілкуйтеся з друзями на вихідних. Відпочивайте і протягом робочого дня – робіть періодичні перерви на п'ять хвилин, щоб змінити обстановку і очистити свідомість.

4. Правильно харчуйтеся. Це є запорукою фізичного та емоційного здоров'я. Якщо ви не хочете харчуватися правильно, то хоча б приберіть з вашого раціону другосортну їжу, фаст-фуд, велику кількість солоного і солодкого.

5. Лікуйтеся вчасно. Багато хто не звертає увагу на фізичні та психічні недуги. Через це хвороби з часом стають тільки гірше. Це призводить до істотного зниження якості життя і продуктивності, підвищеної втоми і нервозності, переживань.

Експерти також радять користуватися медитаціями для зняття стресу і втоми. Не забувати і про те, що на самопочуття безпосередньо можуть впливати ті, з якими ми спілкуємося. Часом відсутність підтримки краще, ніж спілкування з токсичними.

Життя в умовах постійного стресу й напруги дається взнаки. Людська психіка перенапружується, виникає хронічна втома, дратівливість, складність контролювати емоції тощо. Накопичувати й консервувати в собі напруження шкідливо для здоров'я. Важливо навчитися позбуватися цього "вантажу", каже психологиня Катерина Гурська.

Зараз ви читаєте новину «Як справлятися з хронічною втомою: п'ять ефективних технік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі