субота, 10 серпня 2019 22:42

Як не сплутати інсульт зі сліпотою: назвали перші симптоми

Як не сплутати інсульт зі сліпотою: назвали перші симптоми
Позиційний інсульт проявляється запамороченням та болем в спині Фото: zhyvyaktyvno.org

Позиційний інсульт зараз не рідкість. Її затягують, бо неправильно визначають діагноз. Може темніти в очах, паморочитися голова, боліти спина або коліно. Буває, роками лікують артроз чи мігрень. При таких симптомах треба перевіряти не зір, а судини.

Про це розповідає Віктор Черняк, доктор медичних наук.

Іншими словами це синдром стиснення хребцевої артерії. Він виникає при певному повороті голови, як у лучника, коли той стає в позицію, щоб прицілитися. Недугу ще називають інсультом лучника. При ньому перепиняється кровотік в артерії. Особливо це небезпечно за кермом.

Для діагностики потрібно зробити УЗД і комп'ютерну ангіографію з різним положенням голови. Треба стати в таку позу, коли темніло в очах.

"Позиційний інсульт супроводжується хронічною втомою, запамороченням, головним болем, приступами панічного страху, поганого настрою, дзвоном у вухах, іноді людина може непритомніти. Кінцевим результатом завжди є інсульт. І найстрашніше, що ця проблема виникає у молодих, іноді в дітей. Тоді вони починають пізно ходити чи говорити", - розповідає лікар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали повсякденну їжу, яка викликає прищі

Синдром лікують мануальною терапією, акупунктурою, озонотерапією. Процедури підбирають індивідуально.

Якщо зміни в артерії незначні, то допоможе контрастний душ, дихальна гімнастика, йога, масаж плечей та шиї. Вони зміцнюють м'язи і покращують кровообіг.

Україно-нідерландський стартап BeSure допомагає запобігти інсульту.

Над ним працює 8 людей. Вони планують брати участь у зміні системи охорони здоров'я в усьому світі. Із вересня команда хоче це зробити у декількох європейських країнах.

Зараз ви читаєте новину «Як не сплутати інсульт зі сліпотою: назвали перші симптоми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі