пʼятниця, 28 липня 2023 00:32

Як йод впливає на розумові здібності і чим небезпечний його дефіцит

Як йод впливає на розумові здібності і чим небезпечний його дефіцит
Дефіцит йоду впливає на розумові здібності Фото: med-ukraine

У раціоні людини завжди має бути йод.

В організмі він забезпечує не тільки правильну роботу щитоподібної залози, але й відповідає за обмін речовин та розвиток мозку, пише кулінар у своєму блозі Євген Клопотенко.

Чому потрібно додати до раціону йод

Якщо відчуваєте, що ваша продуктивність сильно впала і вже не можете думати так швидко, як колись, це може означати нестачу йоду в організмі. Найпростіший спосіб це виправити – замінити звичайну сіль на йодовану.

В багатьох країнах світу люди переважно вживають саме її. Проте в Україні масово використовують кам'яну. Навіть не замислюються про можливі наслідки для здоров'я.

Навіть маленький дефіцит може негативно вплинути на роботу вашого мозку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В яких продуктах знайти необхідний йод

Йододефіцит у дітей може призвести до швидкої втоми. Їм складно сконцентрувати увагу, аналізувати та запам'ятовувати інформацію.

Недостача йоду в організмі майбутньої матері може спричинити затримку розумового розвитку у плода.

Немовлятам йод необхідний для нормального розвитку когнітивних здібностей.

Дітям від 6 до 12 років достатньо 120 мікрограмів цієї сполуки, а дорослим – до 150 мікрограмів. Втім, вагітні жінки та ті, що годують груддю, потребують чи не вдвічі більшу дозу – 250 мікрограмів.

Дорослій людині на день можна споживати не більш як 5 г солі. Бажано йодованої. Вона заповнює дефіцит йоду, позитивно впливає на щитоподібну залозу. Від звичайної солі користі немає. Її можна замінити соєвим соусом.

Зараз ви читаєте новину «Як йод впливає на розумові здібності і чим небезпечний його дефіцит». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі