понеділок, 15 жовтня 2012 00:00

Здоров'я дитини варто перевіряти до народження

Коли дитина народилася, варто ще в пологовому будинку зробити ультразвукову діагностику, щоб перевірити зрілість усіх органів та систем. Якби повсюдно проводити таке обстеження в перші дні життя, можна було б запровадити паспортизацію здоров'я новонароджених. Таку ідею розробили та втілюють у життя в Клініці Уляни Лущик.

— Витрати на паспортизацію повернуться сторицею, якщо кожне немовля відразу після народження отримає медичний паспорт, що міститиме потрібні відомості, а батьки будуть поінформовані про стан його здоров'я, — говорить доктор медичних наук Уляна Лущик. — На цьому етапі можна перевірити стан мозку, хребта, внутрішніх органів, м'язів, серцево-судинної системи й провести попередню діагностику. Це не завдасть дитячому організмові шкоди. Зате батьки знатимуть, що є, наприклад, незначна аномалія в розвитку мозку, й вона може проявитися у певному віці. Або зафіксовано незначний крововилив у мозок, який стався під час пологів. Тоді при дальших дослідженнях, побачивши на екрані пляму, можна буде з певністю сказати, що то не пухлина, а закапсульований давній крововилив. Або ж при пологах у дитини сформувався хронічний набряк мозку. Подолати цю недугу в перші місяці життя набагато легше, аніж тоді, коли лікування розпочато в рік, бо весь цей час мозок потерпатиме через брак кровопостачання.

— У нашій клініці проходила лікування півторарічна Тетянка з Вінниччини. Під час пологів у матері не було пологової діяльності, дитина народилася в асфіксії, не дихала. Тому на першому місяці життя дівчинка проходила лікування у відділенні патології новонароджених. Лікарі виявили в неї дитячий церебральний параліч, судомний синдром, затримку психомоторного розвитку. Із такою тяжкою патологією дитині не давали шансів на життя. На восьмому місяці батьки привезли доньку до нашої клініки, де вона пройшла обстеження, й розпочався курс лікування.

Тетянці провели кілька курсів інтенсивної нейрореабілітації. У дитини зникли судоми. Вона краще почала рухатися й тримати голівку. Всміхається, коли до неї наближається хтось із рідних, повертається на звук.

— Якби вчасно провели паспортизацію та вже в перші місяці життя почали лікування, здолати недугу було б набагато легше, — продовжує Уляна Богданівна. — Слід було б робити комп'ютерну діагностику плода у вагітної жінки, щоб заздалегідь визначити стан здоров'я майбутньої дитини. Уже на ранніх термінах — через чотири тижні після затримки менструації видно ембріон. У 10-12 тижнів вагітності дослідження варто повторити, щоб подивитися, чи сформувалися мозок, хребет, грудна клітка, як працює серце. Запрошуємо до нашої клініки свідомих батьків разом із новонародженими та дітьми до року для проведення паспортизації.

Клініка Уляни Лущик

Тел.: 0(44) 467 63 89, 0(95) 068 30 74,

www.inno-health.com.ua.

Зараз ви читаєте новину «Здоров'я дитини варто перевіряти до народження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі