понеділок, 22 липня 2013 00:00

"Заморозили десять ампул — це десять доз майбутніх ліків"

Автор: фото: Ольга Юркова
  Працівник кріобанку столичного інституту клітинної терапії опускає пробірки зі стовбуровими клітинами у рідкий азот. Пацієнт їх використає в разі важкої хвороби
Працівник кріобанку столичного інституту клітинної терапії опускає пробірки зі стовбуровими клітинами у рідкий азот. Пацієнт їх використає в разі важкої хвороби

Трьох дітей в Україні лікували їхньою власною пуповинною кров'ю. Її збирають із плаценти при народженні. Зберігають у рідкому азоті при -198°С.

— Це були діти з ДЦП і хворобою Дюшена, вродженою слабкістю м'язів, — каже заступник директора кріобанку столичного Інституту клітинної терапії Володимир Шаблій. — Такі діти не можуть стати на ноги, ходити. Після уколів стовбурових клітин починають рухатися, краще почуваються. Так ці хвороби успішно лікують за кордоном.

Стовбурові клітини здатні замінити будь-які інші в організмі, завдяки чому відновлюють хворі органи, каже директор кріобанку Галина Лобинцева. В Україні дозволено лікувати ними лише важкі опіки й обмороження, покращувати кровообіг у ногах та відновлювати підшлункову. Зараз досліджують дієвість стосовно набутого діабету й гепатитів В і С.

— Обмінюються інформацією з хворими клітинами відновлюють або заміщують їх. Ось колонія кровотворних клітин, що виросла з одної стовбурової. Їх тут тисяч із 10, — показує на екрані комп'ютера. — Можемо виростити також кісткові або нервові клітини. Вчені працюють над створенням органів.

В Україні стовбуровими клітинами експериментально лікували цироз печінки, набутий діабет і нагноєння підшлункової. Препарати з них підвищують імунітет, виводять токсини. У США стовбуровими клітинами з кісткового мозку лікують важкі хвороби понад 30 років. Банки пуповинної крові там працюють з 1992-го, каже Володимир Шаблій.

— Рік тому там препаратів із пуповинної крові використали більше, ніж із кісткового мозку. У ній найвища концентрація стовбурових клітин. У кістковому мозку їх одна на мільйон, трохи є в жирові.

Лікарі виїздять за викликом пацієнта до пологового, збирають кров і везуть до кріобанку. Заморожують протягом 72 год. З одних пологів беруть від 40 до 120 мл крові.

— Відділяємо стовбурові клітини і розливаємо по ампулах, — Галина Лобинцева розкриває паперову теку одного з пацієнтів. — У мілілітрі — 29 мільйонів стовбурових клітин. Це дуже багато. Буває різна концентрація. Її заносять у базу даних. Заморозили 10 ампул — це 10 доз майбутніх ліків. Можна використовувати від важких хвороб протягом життя.

Пуповинну кров тестують на інфекції. Якщо є гепатит, дзвонять матері й радять перевіритись.

— Буває, дізнаються про хворобу від нас. Таку кров не можна використовувати для родичів, лише за дуже важкої хвороби за умови згоди родича та лікаря.

Зараз ви читаєте новину «"Заморозили десять ампул — це десять доз майбутніх ліків"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі