понеділок, 30 липня 2007 15:33

Вікторія Гордієвич вилікувалася від гепатиту С

Автор: фото з архіву родини Гордієвичів
  Киянка Вікторія Гордієвич чекатиме чотири місяці, щоб лікарі остаточно підтвердили, що вона одужала від гепатиту С. Нині жінка очищає організм — п’є вітаміни і трав’яні чаї
Киянка Вікторія Гордієвич чекатиме чотири місяці, щоб лікарі остаточно підтвердили, що вона одужала від гепатиту С. Нині жінка очищає організм — п’є вітаміни і трав’яні чаї

Киянка Вікторія Гордієвич, 30 років, вилікувалася від  гепатиту С. Це вірусна недуга печінки, яка викликає цироз або рак органа. Жінка рік лікувалася за французькою програмою.

— Три роки тому мені раптово погіршало: постійна слабкість, біль у серці, — згадує жінка. — Довелося піти з роботи. Візити "швидкої" та обстеження стали для мене такою ж звичною річчю, як сніданок чи ранковий душ.

Вікторія повністю обстежилася — загальний і розгорнутий аналіз крові, аналіз на цукор, на гормони щитовидної залози, ТОРЧ-інфекції, СНІД. Причину шукали в серці, але кардіологи запевнили, що воно здорове. Тоді лікарі звернули увагу на печінку. Після біопсії (дослідження тканини органа) медики запідозрили гепатит. Щоб визначити тип хвороби, Вікторія здала кров.

— Із лабораторії лікарка мені задзвонила й сказала: "У вас точно не гепатит В, але аналіз на гепатит С ще не готовий. Сподіватимемося, що він негативний. Бо це страшно, це не лікується". І коли мій аналіз показав гепатит С — позитивно, у мене був вибір — піти втопитися чи поміняти лікаря. Я обрала друге.

Жінка каже, що зіткнулася з необізнаністю лікарів. Мати знайомої, теж лікар, до якої вона звернулася за порадою, нажахала доньку, й та перестала спілкуватися з Вікторією.

У  мене був вибір — утопитися або поміняти лікаря

— Пам"ятаю, коли вперше прийшла до лабораторії, прочитала весь стенд про гепатити, — розповідає Гордієвич. — Я навіть думки такої не мала. Коли дізналася, намагалася себе переконати, що це помилка. Мабуть, так поводяться 99 відсотків людей, які дізнаються про невиліковну хворобу. Спочатку не вірять, потім думають, що це жахлива помилка. Згодом роблять усе, аби вижити.

Жінка почала шукати лікарів, які спеціалізуються на гепатиті С. Познайомилася з Ігорем Анастасієм з кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету ім. О. Богомольця. Лікар переконав Вікторію, що потрібно лікуватися інтерфероном. Ліки мають противірусну, імуномодулюючу й антипухлинну дію. Приймаючи їх, пацієнт почувається ніби постійно хворіє на грип. Але за рік, стільки триває терапія, інтерферон знищує вірус.

— Другий шок я пережила, коли дізналася про ціну. Курс вітчизняними препаратами коштує 50 тисяч гривень, закордонними — 150. От тоді повірила, що невиліковно хвора. З чоловіком ми згадали всіх забутих родичів, знайомих та почали підраховувати, скільки коштує наша нерухомість.

Допоміг випадок. Подружжя дізналося, що американська фармакологічна компанія проводить у Вінниці тестування нового препарату. Час од часу такі дослідження роблять фармкомпанії. Для тестування набирали групи з 10–15 осіб, яких лікували безкоштовно. До однієї з них потрапила Вікторія.

— Нам кололи комбінований інтерферон подовженої дії. Однієї ін"єкції вистачає на тиждень. А ще рібавірін (цієї весни американські вчені довели, що така терапія — єдиний спосіб вилікувати хворих на гепатит С. — "ГПУ").

Лікування тривало рік. Перші позитивні результати жінка отримала вже за місяць. Це означало, що організм відповідав на інтерферон-терапію й бореться з вірусом.

— Якщо через три місяці вірусу в крові не знаходять, він не проявляється до кінця курсу й ще півроку, тоді людину вважають здоровою. Два місяці тому мій курс закінчився. Аналізи показали, що вірусу немає.


Зараз жінка проходить адаптацію після ліків та стресу. П"є мультивітаміни для відновлення організму й трав"яні чаї для підтримки печінки. Притримується дієти: ніякого алкоголю, нічого смаженого, копченого й гострого.

Більш ніж половина хворих піддаються лікуванню


Інфекціоністи спростовують думку про те, що гепатит С невиліковний. Кажуть, інтерферон у поєднанні з рібавіріном допомагає одужати більш ніж половині пацієнтів.
— У 60 відсотків хворих організм відповідає на інтерферонотерапію, він переборює вірус — пояснює Юрій Жигарев, 32 роки, асистент кафедри інфекційних хвороб Національної медичної академії післядипломної освіти ім. Шупика. — Якщо в такого пацієнта через півроку після завершення лікування не знаходять вірусу — він одужав. Більше вірус в організмі не з"явиться.
Реабілітологи підтверджують: після правильного лікування за півроку організм відновиться. Саме стільки часу йому потрібно, аби очиститися від антибіотиків.
Інші 40% хворих на гепатит С вживають препарати для придушення вірусу, підтримки печінки й дотримуються дієти. Ліки допомагають уникнути слабкості, поганого самопочуття та продовжити ремісію (час, коли недуга не проявляється у гострій формі).
— А дієта потрібна, бо вражена гепатитом С печінка погано працює. Не вся їжа перетравлюється однаково, й у людини виникає нетерпимість до певних продуктів. Їх потрібно виключити з раціону.

Зараз ви читаєте новину «Вікторія Гордієвич вилікувалася від гепатиту С». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі