вівторок, 25 вересня 2012 00:45

Від кроплених яблук відмовляють нирки

Жителька райцентру Сміла на Черкащині 40-річна Оксана Василенко не купує яблук у магазинах. Шукає дрібні та поїдені гусінню на базарі.

— 2007 року поїхала осінню на збір яблук до Польщі, — говорить. — Там щодня їх їли з дівчатами. За тиждень у мене почала печінка боліть. Відчула отруту в тих яблуках, бо колись жовтухою переболіла. Згодом поляк, що працював на тракторі в саду, розповідав, що за рік їх разів 20 кроплять. Останній раз обробляли ще в серпні.

Агроном із Черкас 62-річний Анатолій Приходько каже, що українські садівники обприскують яблуні до 10 разів за сезон.

— Останній раз плодожерку нищили в серпні. А на отруті пишуть, що останній обробіток має бути щонайменше за 30 днів до збору врожаю. От і робіть висновки. А ще яблука обробляють воском, щоб не втрачали вологу.

Лікар загальної практики й сімейної медицини киянка 30-річна Тетяна Петренко радить ретельно мити плоди щіткою в гарячій воді з милом. Так можна змити віск.

— Дехто рекомендує обчищати яблука. Але більшість поживних речовин є у шкірці та під нею. Там найбільше калію, магнію, що  корисні для серця. Немає способів вивести з фруктів інсектициди, які можуть накопичуватися у великих дозах від багаторазового обробітку. Отрута, потрапляючи в організм, найперше шкодить печінці та ниркам. Із часом у них назбирується. Можна захворіти на ниркову недостатність чи цироз печінки.

Медик купує яблука, що їх люди вирощують на присадибних ділянках.

— Якщо дитина і з'їсть черв'ячка, ніякої шкоди не буде. Вони безпечні для здоров'я. То фактично чистий білок, як яйце.

Зараз ви читаєте новину «Від кроплених яблук відмовляють нирки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі